Přihlásit

Známá cestovatelka a fotografka vystavuje v Klatovech (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovy
Divoká a krásná - krajina srdcem ženy. Tak se jmenuje výstava fotografií, kterou otevřela slavnostní vernisáž v galerii městské knihovny v Klatovech. Autorkou fotografií je známá pražská cestovatelka a fotografka Magda Radostová. Slavnostní vernisáž si nenechalo ujít na pět desítek návštěvníků a Deník u toho nemohl chybět.
"Jsem velmi ráda, že tyto krásné prostory městské knihovny v Klatovech mohu využít pro prezentaci svých fotografií. Jsem cestovatelka a fotografka a jak cestování, tak fotografování jsou mojí celoživotní vášní. Nicméně naplno se jim věnuji od roku 2012, kdy jsem začala v tomto oboru i podnikat, kdy se stala mým zaměstnáním. Je to vlastně splnění mého velkého snu. Výstava se jmenuje Divoká a krásná - krajina srdcem ženy. Jde o ochutnávku záběrů, které jsem pořídila na svých cestách po Spojených státech amerických. Konkrétně si můžete prohlédnout záběry z Aljašky, Arizony a Utahu, které pocházejí z mých návštěv těchto zemí v letech 2010 a 2011," představila svou výstavu Radostová. "Kolekce zahrnuje fotografie i takových zástupců živočišné říše, před kterými mají mnozí z nás přirozený respekt, např. medvěda grizzlyho. Na besedách se mne lidé často ptají, jak blízko jsem u tohoto zvířete byla. Opravdu hodně blízko. Já vždy říkám: Kdybych natáhla ruku mezi dřevěné oplocení platformy, místa, kde jsme fotili, mohla bych ho podrbat za uchem," dodala s úsměvem fotografka. Jak je možné, že křehká žena ze setkání s medvědem grizzly neměla strach? "Já jsem vůbec neměla strach. Víte, pro mne je to obrovský adrenalin. Nejdříve ty medvědy zahlédnete z velké dálky. Tak si na displeji fotoaparátu ukazujete - ta tečka to je grizzly. A oni se stále přibližují. Pak už jsou opravdu na dosah. Nicméně rozhodně není na místě ta zvířata podceňovat. Jsou to velcí predátoři a nevhodné chování v jejich blízkosti může mít fatální následky. Existují však dvě období v roce, je to přelom června a července a přelom srpna a září, kdy je vše bezpečnější. Jde o období, kdy se třou lososi. Pro medvědy grizzly je losos největší lahůdkou, proto se stahují u řeky, kde se ládují lososy. Když mají tyto hody, je velká šance, že jim bude zcela jedno, kolik lidí je přitom sleduje a fotografuje. Pokud důsledně dodržujete pravidla, která vám sdělí při povinném školení před vstupem do Brooks Camp, hrozí jen minimální nebezpečí napadení. Oto se také starají rangeři pracující v oblasti," prozradila Deníku Radostová.
Na výstavě je k vidění dvaadvacet barevných fotografií. "Jsou to převážně obrazy 50 x 70 cm nebo 70 x 50 cm, v provedení inkoustový tisk kašírovaný na tvrzenou kapadesku. Tuto adjustaci mi poradil grafik Pavel Zaoral, se kterým jsem v roce 2012 spolupracovala na mé knize Aljaška divoká a krásná. První výstavu fotografií jsem měla roku 2013 v Golem klubu Martina Kratochvíla v Praze na Perštýně. Od té doby výstava putuje po České republice. V současné době je část kolekce v Městské knihovně ve Valašském Meziříčí a tu druhou, daleko větší, máte prezentovánu v Klatovech," upřesnila fotografka.
S výstavními prostory v městské knihovně je autorka úchvatných fotografií Aljašky a národních parků v USA spokojená. "Vystavovala jsem ve spoustě míst a musím říct, že na výstavu zde v Klatovech jsem se velice těšila, protože nejen výstavní prostory i samotná budova jsou krásné. Rovněž spolupráce s ředitelkou Zdeňkou Buršíkovou je báječná. Domnívám se, že sem chodí hodně návštěvníků a čtenářů a výstava si najde své fanoušky. Nyní je čas splnit si další fotografický sen a tím je fotografování tygrů ve volné přírodě, například v Indii," dodala s úsměvem Radostová. Prodejní výstava bude k vidění do 31. prosince. Výstava je přístupná v době provozu knihovny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.