Přihlásit

Čelní střet se zvířetem je bezpečnější (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Riziko srážky s divokými zvířaty na podzim stoupá, nejčastěji k ní dochází za soumraku nebo za úsvitu

Policejní statistiky uvádějí, že mezi lety 2007 a 2013 došlo k téměř 30 tisícům střetů se zvěří a dalším 2500 nehodám, kdy se řidiči snažili zvířeti vyhnout. Například Česká pojišťovna za rok 2014 eviduje 3900 střetů se zvěří, letos do konce října 3600 případů.
Přitom právě teď, na podzim, je toto riziko výrazně vyšší. Střet s lesní zvěří tradičně pokrývá havarijní pojištění, jeho připojištění se ale objevuje i v některých nabídkách povinného ručení.
"Podle podkladů naší pojišťovny se průměrná výše škody při srážce se zvěří pohybuje kolem 40 tisíc korun. Nejčastěji evidujeme škody způsobené srážkou se srnami, dále s divokými prasaty a zajíci," uvádí Ladislav Bělina ze Slavia pojišťovny.
Na drahých vozech ale může být škoda výrazně vyšší. "Na silnici v Praze 9 se řidič Audi A6 střetl s divočákem. Škoda na autě se vyšplhala na 380 tisíc korun," popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny. Ne vždy to ale odnesou jenom plechy.

Zvířata málokdy chodí sama
Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. "Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. U vysoké zvěře bychom měli být pozorní zejména v období páření, tedy v říjnu až v prosinci," radí Jaromíra Střelcová z Policie ČR v Lounech.
Se zvěří se přitom nejpravděpodobněji můžete střetnout na silnicích prvních a nižších tříd. Jako prevenci odborníci doporučují v místech, kde je možný výskyt zvěře, snížit rychlost a sledovat nejen silnici, ale i její bezprostřední okolí. V okamžiku, kdy se vysoká na silnici objeví, je potřeba vypnout dálková světla a zpomalit, pokud to tedy situace dovolí. Pamatujte také na to, že zvířata se obvykle pohybují ve skupinách, a je tedy pravděpodobné, že v okolí budou i další.
Je-li srážka nevyhnutelná, doporučují odborníci pokusit se vozidlo při intenzivním brzdění udržet v přímém směru a nesnažit se zvířeti vyhnout. Dle informací serveru Besip.cz provedl německý autoklub ADAC testy, které ukazují, že mnohem bezpečnější je přímý střet se zvířetem než snaha o vyhnutí se. Moderní vozy jsou totiž konstruovány především na možnost čelního střetu. Auto může být hodně poničené, ale posádka zůstane ve většině případů v pořádku, na rozdíl třeba od nárazu do stromu nebo střetu s protijedoucím vozidlem.
"Pokud dojde k úmrtí nebo zranění zvířete, je povinností každého řidiče takovou nehodu nahlásit Policii ČR, a to i v případě, že nevznikne žádná škoda na vozidle," říká Aleš Povr z České kanceláře pojistitelů. "Policie ČR oznámí smrt zvířete místnímu mysliveckému spolku, který následně zajistí odvoz mrtvého či zraněného zvířete." Ještě neuhynulou zvěř se nepokoušejte sami odklízet ze silnice, zvíře by vás mohlo zranit.
Jestliže za neoznámení střetu se zvěří policii hrozí pokuta, odvoz mrtvého zvířete je rovnou považován za krádež. "Podle našeho průzkumu si je skoro 90 procent řidičů vědomo, že si sraženou zvěř nesmí ponechat," říká Jiří Cívka z Generali. "Někteří by si ale zvíře ponechali s tím, že za ně myslivcům zaplatí. Tak to ale nefunguje, dokonce je to trestné."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.