Přihlásit

Farmář Ekl marně čelí útoku prasat (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Redukování stavu zvěře je proto nakloněný

Rokycansko
Stádečka černé zvěře potulující se krajinou nejenže budí respekt, ale své o tom, jak umí zdecimovat pozemky a zničit úrodu, vědí i mnozí zemědělci.
Třeba farmář Jiří Ekl z Plískova. "Letos na mých pozemcích divočáci opět extrémně škodili. Problém je v tom, že nad obcí se nachází listnatý les, kde se kvůli potravě rádi zdržují. Dole zase potok, kam chodí pít. Jelikož se vyhýbají otevřené krajině, berou to přes pozemky, na nichž hospodařím já či kolega Hrách," posteskl si soukromý zemědělec. Navíc stádo při pohybu mezi dvěma lokalitami nepohrdne dobrotami z polí. "Divočáci mi třeba určují čas sklizně kukuřice. Jak dozrává, pořádají přímo nájezdy. Naběhnou, krmí se a válením ji zničí. Šanci přežít nemají ani na jejím místě pak vyseté ozimy. "Prasata totiž hledají zaorané klasy a udělají z pole měsíční krajinu," popsal nevesele. Ztráty ale sčítá i jinde. Lesní hospodáři proto v současnosti přikročili k redukování stavu černé zvěře. V listopadu byly v řadě lokalit na pořadu naháňky s cílem zvýšený počet kusů redukovat. Pokračovat by zčásti měly i v prosinci. "Výskyt této zvěře není jen zvýšený, je přímo přemnožená. Vzhledem k tomu jsme se minulý týden zaměřili na její odlov v polesí Čilina. Za spoluúčasti kolegů z různých mysliveckých sdružení Rokycanska jsme pořádali naháňku," řekl nám za Lesy města Rokycan jejich šéf Stanislav Suda. Hlavním důvodem pořádání akce byly podle něj stížnosti zemědělců na způsobené škody. "Během dvou lečí jsme dostali sedm divočáků. Hlavně šlo o vloni narozené kusy. Bachyně jsme ale vyhlásili za hájené, ty střílet nechceme," dodal.
Ne vždy je ovšem výsledek naháňky úspěšný. Před čtrnácti dny se obdobná akce konala v polesí Žďár. Přestože se tam černá zvěř evidentně vyskytuje, nenarazili na ni.

Na divočáky se vypravili i členové Honebního společenstva Litohlavy - Klabava. "V našem revíru se největší stádo pohybuje kolem Vršíčku a pokud jde o ničení polí,má toho na svědomí dost. Když se za nimi ale vypravíte, ne vždy na ně v místě obvyklého výskytu natrefíte. Odvisí to od mnoha momentálních podmínek, zejména klidu a dostatku potravy. Nehledě na to, že černá zvěř je velmi chytrá, jakmile vycítí možné nebezpečí, okamžitě se přemístí," konstatoval Pavel Moulis. Při listopadové naháňce počet velkého stáda snížili o 12 kusů. "Na divočáky v těchto dnech cílí i v dalších honitbách. Třeba na Radnicku jich dostali dvacet," dodal Moulis.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.