Přihlásit

Divočáci se na Třebíčsku neuvěřitelně přemnožili (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divokých prasat je moc. U Dalešic střelili myslivci na jednom honu přes dvacet kusů

Třebíčsko
Divoká prasata jsou v některých oblastech dál přemnožená. Důkazem je poslední takzvaná naháňka, která se udála u Slavětic. Myslivci z honitby Dalešice tam během jediného dne ulovili třiadvacet divočáků. Předseda mysliveckého sdružení Václav Sobotka něco takového nepamatuje. Letos to byla pro dalešické myslivce třetí naháňka, až poslední se však vydařila. "Na první jsme střelili dvě selata, při druhé tři a teď přes dvacet. Stojí za tím několik faktorů," míní Václav Sobotka. Jedním z nich je přemnožení prasat u Dalešic a v širokém okolí. "Další určitě výběr místa, kam jsme se vydali. Když bychom šli tam, kde prasata nejsou, tak těžko něco odlovíme. Tentokrát jsme šli správně, měli jsme štěstí a výhodou byl i náš počet. Se střelci a honci nás bylo dohromady šedesát," připomněl předseda dalešických myslivců.
Černá zvěř, jak se divočákům říká, se v současné době přesunula do lesů. Oproti létu a podzimu totiž už nemá úkryt v hustých plodinách, hlavně v kukuřici, kterou již zemědělci sklidili. "O divočácích v kukuřici víme, nijak se k nim ale nedostaneme. V zimě utečou do okolních honiteb, třeba do Klapova a také směrem k Oslavičce," popsal předseda Mysliveckého sdružení v Rudíkově Petr Dobrovolný.

Černá zvěř patří k nejchytřejším
Jeho kolegové mají za sebou jednu z letos plánovaných tří naháněk. Na větší úspěch čekají. "Při první jsme střelili tři prasata, příště to snad bude lepší," řekl Dobrovolný.
Černá zvěř patří podle myslivců k nejchytřejším zvířatům v naší krajině. Je velmi přizpůsobivá, všežravá a rozmnožovat se dokáže i v průběhu mírných zim. V létě škodí hlavně v lánech kukuřice a dalších zemědělských plodin, na jaře zase rozrývá pastviny a louky, kde hledá drobné hlodavce. "Pokud je přemnožená, což je, tak škodí i myslivosti," upozornil Václav Sobotka. "Je schopná sežrat malé zajíčky, a dokonce i narozenou srnčí zvěř. I kvůli tomu se stavy srnčí zvěře snižují, pozorujeme to už několik let," dodal.
Myslivci nyní s napětím očekávají průběh nadcházející zimy. Kromě hromadných loveckých akcí totiž často vcházejí do honiteb jednotlivě a divočáky se snaží odlovit z posedů. "To ale jde jen při jasném úplňku nebo při sněhové pokrývce, na které jdou prasata vidět. Myslivec totiž nemůže lovit, pokud si není jist, na co střílí. Poslední zimy ale byly na sníh bohužel ne moc příznivé," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.

Přímo rekordní počty úlovků
Například letošní listopadová naháňka na přemnoženou černou zvěř se členům dalešického mysliveckého sdružení skutečně mimořádně vydařila. Přestože bylo nevlídné pošmourné počasí, mušku na svých zbraních měli všichni lovci velmi přesnou, neboť se jim podařilo ulovit dokonce 23 kusů divočáků. K tomu ještě ulovili jednu lišku. Jak prohlásil předseda Mysliveckého sdružení v Dalešicích Václav Sobotka, nikdo z členů mysliveckého sdružení se s takovým množstvím ulovené černé zvěře ve své praxi doposud nesetkal. On sám se přitom myslivosti věnuje od konce už od roku 1970, ale úlovek 23 kusů divočáků je dle něho mimořádný, ba doslova rekordní. V tomtéž duchu promluvil také i předseda Sdružení Václav Sobotka. Mezi hosty bylo také deset střelců ze sousedního Rakouska.
Množství odlovených divočáků jenom potvrzuje skutečnost, že tato zvěř je v regionu přemnožená a v důsledku toho dělá velké škody na polích i v lesích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.