Přihlásit

Až napadne sníh, myslivci si počíhají na přemnoženou zvěř (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nimrodi v okrese pořádají hony na divoká prasata. K úspěchu jim ale pomůže až sníh

Pelhřimovsko
Myslivci na Pelhřimovsku se snaží snížit počty přemnožené černé zvěře. Během již uskutečněných honů jim štěstí příliš nepřálo.
Jak řekl předseda kamenických myslivců Pavel Šindelář, ideální počasí pro úspěšný hon je, když napadne trochu sněhu. To pak prý myslivci zvěř najdou podle stop.
Proto teď myslivci v okrese s dalším honem čekají na novou sněhovou pokrývku. "Poslední hon jsme na Kamenicku uskutečnili 21. listopadu, kdy se nám podařilo ulovit 16 zajíců. Na přemnožená prasata se vydáme až podle toho, jaké bude počasí," řekl předseda mysliveckého sdružení Kamenice nad Lipou Pavel Šindelář.
Od začátku roku se však kamenickým nimrodům podařilo na čekanou zastřelit 24 divokých prasat a 41 lišek.
Zredukovat počet přemnožených divokých prasat se pokoušejí také myslivci v počáteckých honitbách. "Hon na černou zvěř jsme měli v sobotu 14. listopadu. Jak ale není sníh, podařilo se nám střelit pouze dvě lišky," prozradil výsledek listopadového honu Jiří Vlček, předseda mysliveckého sdružení Počátky. V okolí Počátek se divoká prasata vyskytují lokálně. "Na Počátecku je šest katastrů, z toho nejvíce černé zvěře se pohybuje na dvou katastrech," řekl Vlček.
Předseda počáteckých myslivců také prozradil, že za poslední měsíc nárazově ulovil celkem pět divočáků. "Na čekanou chodím od nás z mysliveckého spolku většinou já. Letos ale ostatní střelili ještě tři další divoká prasata," uvedl Vlček.
Během loňského roku však přemnožená černá zvěř dělala myslivcům v Počátkách větší starosti. "Loni jsme tu měli divočáků více. V kukuřici a v pšenici napáchala divoká prasata třísettisícové škody," popsal zkušenosti s přemnoženou zvěří v minulém roce Jiří Vlček.
Pelhřimovští myslivci letos zastřelili tři divočáky. "Řekl bych, že v lesích kolem Pelhřimova tolik černé zvěře není. Divočáci se spíše stěhují směrem na Kletečnou, kde jsou hlubší lesy," řekl Martin Souček z mysliveckého spolku Pelhřimov.
Dodal také, že zvěř začali přikrmovat hned, jak skončily žně. "Zvěř přikrmujeme zhruba od začátku září. U nás v mysliveckém spolku Pelhřimov stále platí poslední zrno na poli, první zrno v krmelci," pověděl staré pořekadlo, kterého se pelhřimovští myslivci stále drží, Martin Souček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.