Přihlásit

V Kroměříži vystaví největší betlém na světě (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výstaviště Floria v Kroměříži představí o víkendu část největšího betlému na světě. Třicet soch v životní velikosti, každá vyřezaná z jednoho kmene, bude ozdobou výstavy Floria Vánoce spojené s mikulášskou nadílkou. Nabídne i program pro celou rodinu, který zahrnuje setkání s postavičkami Jů a Hele či vystoupení kouzelníka Pavla Kožíška a zpěvačky Petry Černocké. Informaci sdělila mluvčí výstaviště Jitka Cilečková.

Největší betlém na světě, který vytváří řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku, má více než dvě stě figur. "Filozofií autora je, že každý strom má svou duši, která se převtělí do sochy a tím jeho život pokračuje dál," uvedl manažer výstavy Vojtěch Zahradník. Velký dřevěný betlém je malovaný a doplní jej salaš včetně živých oveček. Zájemci si kromě těchto jesliček budou moci prohlédnout i další betlémy, například i raritní betlém z uzenin.

Program doplní ukázky lidových řemesel. "Lidé si pod vedením řemeslníků budou moci vyrobit třeba svíčku, nazdobit perník, udělat různé výrobky z kůže, případně si originálně ozdobit vlastní baňku (ozdobu) na vánoční stromek," řekla Daniela Koplová ze Sdružení lidových řemeslníků a výrobců.

Stejně jako v minulém roce budou na Florii vyhlášeny nejhezčí vánoční stromky, které ozdobily děti z mateřských a základních škol z regionu. "Hlasování se mohou zúčastnit všichni návštěvníci a rozhodnou tak, které třídy dostanou peněžní odměnu na nákup pomůcek nebo hraček," dodal Zahradník. Výstava bude otevřena v sobotu i v neděli od 09:00 do 18:00. Kompletní program je na webu www.vystavistefloria.cz.

Výstaviště Floria v Kroměříži, pojmenované po pěstitelských přehlídkách dříve konaných ve Věžkách na Kroměřížsku, hostilo jako první podzimní verzi těchto výstav v roce 2012. Pořádá i jarní a letní etapu zahrádkářských výstav, Svatováclavské slavnosti, výstavu věnovanou myslivosti, rybářství a včelařství i burzy drobného zvířectva a okrasného ptactva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.