Přihlásit

Vlk na Broumovsku? Panika není na místě (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lesích na Broumovsku se nejspíš opět objevil vlk. S potvrzením se čeká na zimu.

BROUMOV
Podle několika hlášení se ve druhé polovině září na Broumovsku objevil vlk. Spatřili ho myslivci na čekané, ale i lidé ze samot a polosamot na několika místech v oblasti. Správě Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko se dokonce podařilo získat i fotografii zvířete, kterou pořídil v ranní mlze host jednoho z místních penzionů. Podle odborníků stavba těla odpovídá vlkovi. "Hlava je možná trochu podobná lišce, ale podle postoje těla a robustnosti to vypadá na vlka. Konzultoval jsem to i s kolegy z Hnutí Duha, a ti se shodují, že na 98 procent to vlk opravdu bude. Potvrzené to však zatím není," vysvětlil zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.
Zvíře viděli lidé v Křinicích. Pak se mělo pohybovat pod Broumovskými stěnami na Martínkovice a Otovice. Myslivci na čekané od něj byli na volném prostranství vzdálení asi 300 metrů. "Bylo nás asi pět nebo šest. Zprvu jsem si myslel, že je to vlčák nebo pes z plemene, které má osmdesát procent z vlka, což tu někteří chovají. Zdál se mi ale jiný. Když jsem si to uvědomil a snažil se přijít blíž, zmizel za horizontem," popsal myslivec Petr Žoček z Martínkovic. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, pod kterou Správa CHKO spadá, má na Broumovsku několik fotopastí. Ty však zatím zvíře nezachytily. Ochranáři proto čekají na zimu. Až napadne vrstva sněhu, chtějí vlka v terénu vystopovat.
"V terénu budeme hledat jeho stopy. Pak po nich půjdeme a budeme hledat trus. Pokud bude čerstvý, budeme z něj moci udělat genetickou analýzu, která prokáže, zda se skutečně jedná o vlka. Kdyby byl vzorek opravdu dobrý, mohli bychom z něj poznat, jestli se jedná o vlka z karpatské populace nebo ze západu," vysvětlil Kafka.
Poměrně početná skupina vlků žije na Lužici, na pomezí Německa a Polska. Tamní vlci pravidelně zavítají také do Čech, zejména do okolí Frýdlantu. Mladí jedinci jsou schopní dojít až stovky kilometrů od svého teritoria. Většinou jen procházejí. Když se jim však v novém místě daří, mohou zůstat déle.
Právě z Lužice nejspíš před třemi lety přicestovala smečka vlků do Krkonoš. O rok později se stopy našly také na Broumovsku. Vlka tu však tehdy nikdo nevyfotil ani nezahlédl.

Lidé vlka nepotkají
"Máme prokázaný výskyt vlka na jaře 2013, kdy jsme zaznamenali jeho stopy a trus. Tehdy zvíře nebylo vidět. Teď naopak je vidět, ale zatím nemáme trus nebo chlupy, abychom ho mohli identifikovat," popsala vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.
Vlci žili na Broumovsku běžně ještě přes 200 lety. Zázemí měli především v Adršpašsko-teplických skalách, kam lidé dříve nechodili a vlci tam měli dostatek klidu. Pojmenovaná po nich je i nejznámější rokle, která propojuje obě skalní města. Později je lidé vyhubili. Podle nepotvrzených zpráv se měli na Broumovsku objevit také v 70. letech. Nenašly se však důkazy.
"Vlk je velmi plachý a před člověkem má respekt. Lidé se nemusejí bát, že by ho potkali. Maximálně by mohl způsobit komplikace v chovech ovcí," dodal Petr Kafka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.