Přihlásit

V loveckém zámečku je možné nahlédnout do pravěkého života (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zajímavý pohled na dějiny života na Zemi prostřednictvím jedinečných uměleckých rekonstrukcí pravěkých živočichů a krajin nabízí výstava Pravěký život v obrazech v Muzeu lesnictví, rybářství a myslivosti v loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou.
Rozsáhlý soubor obrazů ve čtyřech výstavních sálech dává návštěvníkům možnost nahlédnout do dávno zmizelého světa pozoruhodných zvířat a rostlin v celé jeho neuvěřitelné pestrosti, od jednoho z prvních obratlovců Ichthyostegy, který vystoupil na souš, až po obry doby ledové, mamuty a nosorožce srstnaté.
Výtvarná díla doplňují prostorové rekonstrukce a zkameněliny včetně modelu mohutného paroží veledaňka, které mohli diváci vidět ve filmu režiséra Karla Zemana Cesta do pravěku.
"Autory obrazů jsou členové volného sdružení výtvarníků PAS, jejichž cílem je propagovat vědeckou kresbu, malbu a modelářství. Návštěvníci uvidí díla Pavla Dvorského, Petra Modlitby, Jiřího Svobody a Jiřího Teichmanna, kteří patří dlouhodobě ke špičce v oboru paleontologických a paleoantropologických rekonstrukcí a v tomto výtvarném odvětví už sklidili spoustu úspěchů nejen v Česku, ale i v zahraničí," charakterizoval Právu stručně umělce, kteří jsou hlavními protagonisty výstavy, ředitel muzea Martin Slaba.
Připomněl, že lahůdkou pro návštěvníky je ale několik obrazů nejslavnějšího malíře pravěku Zdeňka Buriana, který se narodil před 110 lety a na jehož odkaz spolek svou činností navazuje. Kolekci jeho obrazů doplňuje i několik děl významného českého zoologa a ilustrátora Vratislava Mazáka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.