Přihlásit

Brusel odzbrojuje lidi (Reflex)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PŘESTOŽE PO NÁS STŘÍLEJÍ TERORISTÉ, TAK NÁM ÚŘADY ZABAVÍ LEGÁLNÍ ZBRANĚ
Nová navrhovaná směrnice, která by měla zásadním způsobem omezit legální držení střelných zbraní občany, je celoevropsky nebezpečná, nesmyslná, zcela neefektivní, a především - rozvolní ruce teroristům.

"Mám na skladě deset tisíc samopalů Uzi. Pokud ta směrnice projde, budu mít problém," říká nevěřícně manager Andrej Kireev, z legální firmy obchodující se zbraněmi z východních Čech. Izraelská armáda přezbrojuje a vyřazený arzenál, včetně uzi, prodává. Byť je uzi legendární a mimořádně populární zbraň, její autor Uziel Gal vyrobil první prototyp ve čtyřicátých letech minulého století. Firma vyhrála veřejnou soutěž a od izraelského ministerstva obrany vykoupila celý sklad. Prodávat je chtěla především v civilní, předělané verzi - aby střílely jen po jedné ráně. Nyní vážně hrozí, že to Evropská unie zakáže.

PROČ NOSIT ZBRAŇ
Řada lidí včetně šéfredaktora tohoto listu si myslí, že platí rovnice méně zbraní = méně násilí. Vášnivě nesouhlasím. Sto třicet mrtvých po útocích 13. listopadu v Paříži je děsivé číslo. To, že je počet obětí tak vysoký, způsobil fakt, že útočníci měli samopaly, a jejich oběti holé ruce. Kdyby k útoku došlo v Texasu nebo Izraeli, vypadalo by skóre obětí určitě jinak. A to jen proto, že v obou jmenovaných státech by se na místě vyskytoval někdo s legálně drženým kvérem. V Izraeli bezpečnostní složky, ale i ozbrojení civilisté, na americkém Jihu pak především masově ozbrojení civilisté. V takovém prostředí by podobný teroristický útok mohl usmrtit řádově méně lidí, protože by se teroristé okamžitě po útoku dostali pod palbu lidí, kteří mají u sebe zbraň legálně a na svou sebeobranu. V úředně odzbrojené Francii nic takového nehrozilo - a proto dosáhla pařížská tragédie děsivých rozměrů.
Podívejme se, jakými zbraněmi byli pařížští útočníci ozbrojeni. Několik zbraní bylo podle identifikace - čísla - vyrobeno ve zbrojovce Zastava v srbském městě Kragujevac. Uvedl to šéf firmy Milojko Brzaković, jejž citovala agentura AP. Takže šlo zcela jednoznačně o plně funkční vojenské zbraně opatřené na rozsáhlém evropském černém trhu. Z Balkánu nám po tamních válkách budou proudit ilegální zbraně ještě desítky let.
Když se podíváme na dřívější pařížské útoky - Charlie Hebdo a zmařený útok ve vlaku -, tak kalašnikovy při těchto útocích použité pocházely ze Slovenska. Tam totiž panuje - na rozdíl od Česka - mnohem benevolentnější přístup ke znehodnocování zbraní, který spočíval v podstatě jen v provrtání hlavně. Zdatný zbrojíř dokáže takto nedostatečně znehodnocenou pušku proměnit sice v nepřesnou a explozí hrozící, ale pořád palby schopnou zbraň. Právě takovými zbraněmi, nedostatečně znehodnocenými na Slovensku a následně načerno zprovozněnými, vraždili teroristé novináře v redakci Charlie Hebdo.

ZMATENÁ REAKCE BRUSELU
Po jarních útocích v Paříži se Brusel horečně snažil vyvinout nějakou aktivitu. Místo aby se zaměřil na normy pro znehodnocování, vymezuje se proti vojensky vypadajícím zbraním. Znehodnocování zbraní totiž měla Evropská komise stanovit podle Směrnice 2008/51/ ES, čl. 13/1. Neučinila tak dodnes, a pak skutečně došlo k útokům nedostatečně znehodnocenými zbraněmi ze Slovenska.
Proto nyní přichází nový návrh směrnice, jenž je jako z jiné planety. Přichází bezprostředně po třináctém listopadu a je v podstatě reakcí Bruselu na pařížské útoky.
Pro laiky pojďme vysvětlit, jak dnes funguje trh se zbraněmi.
Automatické zbraně - stisknete spoušť a zbraň střílí dávkou - jsou pro civilní osoby zakázané. Jejich civilní verze - upravené automaty, které střílejí po jedné ráně, ne dávkou - se dají se zbrojním průkazem koupit stejně jako jiné pušky. Co nyní chystá EU?
Zákaz poloautomatických zbraní, jež mají vzhled automatických zbraní. Zakázané zbraně mají být zakázané i po znehodnocení.
Opakuji - všechny teroristické útoky, které návrh směrnice urychlil, byly spáchány jiným typem zbraní v jiném zákonném režimu, než chce Brusel po útocích regulovat. Klíčem pro jeho rozhodování není účinnost zbraně, ale to, jak vypadá. Nevěříte?

SROVNÁNÍ DVOU ZBRANÍ
Nyní případ z praxe. Luxusní lovecká kulovnice Benelli má zásobník na pět nábojů ráže .300 WinMag. Je samonabíjecí, takže jen mačkáte spoušť. Tato kulovnice zůstane legální i po novele.
Srovnejme s ní izraelský samopal Uzi ráže 9 mm Luger v civilní verzi, jejž má evropská směrnice zakázat. I tato zbraň je samonabíjecí, jenom mačkáte spoušť. Nyní se podívejme na účinnost: Úsťová rychlost a energie střely při výstřelu z nově zakázané devítimilimetrové uzi je 340 m/s a 450 J.
Náboj ráže .300 WinMaG z lovecké kulovnice má úsťovou rychlost 959 m/s - skoro třikrát více než uzi - a energii 5,385 J. Desetkrát větší. Takže zbraň, která zůstává legální a vypadá jako od myslivce, je desetkrát výkonnější než inkriminovaná uzi vojenského vzhledu. Přesto ji chtějí zakázat.
Zdá se tedy, že důvodem zákazu mnohem méně účinných civilních poloautomatických devítimilimetrových izraelských uzi a ponechání legálních kulovnicových poloautomatů desetkrát účinnějších než inkriminovaná uzi je fakt, že uzi prostě vypadají jinak, než si Komise představuje. Ne proto, že by byly izraelské, nejde o antisemitismus. Stejný zákaz se vztahuje i na kalašnikovy užívané Palestinci. Vypadají prostě příliš vojensky. Bez ohledu na to, že zbraněmi v tomto režimu nikdy žádný teroristický útok spáchán nebyl. Cokoliv racionálního prostě v rozhodnutí nehledejme. Na zlepšení bezpečnosti nebude mít sebemenší vliv, případní teroristé jsou tak drzí, že si automatické zbraně na černém trhu opatří, i když budou ještě zakázanější než dnes. O naprosté, až trestuhodné nekompetentnosti svědčí například postoj české eurokomisařky Věry Jourové, jež o zákazu zbraní spolurozhoduje. Na dopis českých občanů - držitelů legálních zbraní - s dotazy, proč Evropská unie požaduje takový nesmysl, paní Jourová odpověděla:
"Zákaz (téměř všech) poloautomatických zbraní (na obranu domu nebo osoby nebo lov nepotřebuje nikdo automat pálící stovky projektilů za minutu). Pro civilní užití upravená US vojenská puška M16 AR-15,umí' 800 střel za minutu, omezuje to samozřejmě počet nábojů v zásobníku, ale stejně jde o kulomet.
To je ryze útočná zbraň, jež by měla být striktně ve vlastnictví státních represívních složek, a to i ve formě deaktivované... Samonabíjecí pušky jsou z definice útočnou, ne obrannou zbraní. O zákazu běžných palných zbraní není řeč."
Paní Jourová je tedy technicky úplně mimo. Vůbec nechápe, že puška v civilní verzi NENÍ automatická, nestřílí dávkami a určitě to není kulomet. Dále vůbec nechápe pojem samonabíjecí: ty z definice "útočné samonabíjecí pušky" má totiž každý druhý myslivec, co má trochu lepší kulovnici.

DALŠÍ NOVÉ BUZERACE
Směrnice má být ale širší. Znehodnocené automatické zbraně budou zakázány úplně. Všechny ostatní znehodnocené zbraně spolu s plynovkami, poplašnými zbraněmi, paintballovými a airsoftovými replikami a podobně budou přesunuty do kategorie C - zbraně na ohlášení, na zbrojní průkaz.
Přestože tato vlna přeregistrace prakticky nepostihne majitele skutečných zbraní, neuvěřitelně zatíží všechny sběratele, sportovce, co odpalují poplašňákem závod, hráče airsoftu, sběratele znehodnocených zbraní a prostě všechny lidi, kteří mají doma tento v podstatě neškodný typ zbraně.
Představa, že budete muset mít zbrojní průkaz na poplašňák, airsoftovou pušku a úředně znehodnocenou, zavařenou parabelu po dědečkovi, je odpuzující a nedá se nazvat jinak než jako čirá buzerace. Brusel chce prostě zakázat zbraně vypadající jako z akčních filmů. Když mnohem účinnější zbraň vypadá jako od lidového myslivce, je to v pořádku. Pozor ale - jde o první krok! Držení zbraní v Evropě úřady vidí nerady a nová unijní směrnice může být začátkem salámové metody, jež nakonec povede k úplnému odzbrojení slušných lidí. Přitom žádná účinná opatření, která by zamezila černému obchodu s automatickými zbraněmi, Evropa nezná. Boj proti terorismu se tak zvrhne v usilovné, vyčerpávající a drahé otravování slušných občanů a ilegální obchodníci skutečně zásobující teroristy budou mít klid.
Správný postup by přitom byl podle mne přesně opačný: Evropané by se měli ozbrojovat, a to i civilními verzemi vojenských zbraní. Doba míru a pohody skončila, útoky budou stále častější.
"Můj" obchodník s uzinami Andrej je optimista. "Lidi si tohle přece nenechají líbit, celá střelecká komunita je proti a zákaz neprojde!" A možná má i pravdu. Proti iniciativě běží celoevropská petice. K nalezení je na adrese:
https://www.change.org/p/council-of-the-european-union-euyoucannot-stop-terrorism-by-restrictinglegal-gun-ownership a její název je příznačný: "Unie, omezením vlastnictví legálních zbraní terorismus nezastavíte!" Já už to podepsal. Pokud se sebere více než tři sta tisíc podpisů, bude se muset peticí Unie zabývat. Už jich tam je dvě stě dvacet tisíc, takže máte možnost!

DATOVÉ OKÉNKO: Ke dni 31. 12. 2014 vlastnilo zbrojní průkaz celkem 292 283 osob. Ke dni 31. 12. 2014 tu bylo celkem 752 387 registrovaných zbraní, což je o 15 982 zbraní více než na začátku roku (podle statistik Policejního prezídia). V České republice se v civilním držení nachází asi 50 000 poloautomatických verzí původně vojenských zbraní (podle střeleckého serveru gunlex).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.