Přihlásit

Ornitologové odchytávali sýce rousné (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy byl pravidelný monitoring malých soviček zahájen už v roce 1988

Žďársko
V rámci monitoringu evropsky významných druhů ptáků se v letošním roce ornitologové zabývali sýci rousnými a kulíšky nejmenšími. "Sýc rousný společně s kulíškem nejmenším v současnosti patří mezi prosperující druhy, které v posledních desetiletích zaznamenaly významný územní početní rozvoj. Dříve byli považováni za horské druhy, zatímco v současnosti plošně hnízdí již v nadmořských výškách nad 450 - 500 metrů nad mořem. Jde o menší lesní sovy hnízdící v dutinách stromů nebo budkách," popsal dva ze sledovaných druhů ornitolog Ivo Hertl z Říček.
Ornitolog se zaměřuje na rozsáhlou oblast Bítešska a Křižanovska. "Na ploše zhruba sto kilometrů čtverečních lesa jsme nalezli nejméně patnáct okrsků sýců rousných a šest okrsků kulíšků nejmenších. Z toho na pěti místech bylo hnízdění sýců prokázáno nálezem obsazené hnízdní dutiny. Potravu těchto sov v naprosté většině úlovků tvoří drobní lesní obratlovci, především hlodavci," sdělil Ivo Hertl.
Do lesů se vydali ornitologové v tomto roce nejen na jaře, ale také na podzim. "V tomto ročním období provádíme noční odchyty sov, spojené s jejich kroužkováním. Tímto způsobem zjišťujeme například stáří ptáků a jejich přesuny. Zjistili jsme tak například přelet letošního mláděte na Bítešsko z Jihlavských vrchů, kde se této činnosti věnuje kolega. Letos jsem na Bítešsku zkontroloval dvacet sedm sýců, z nichž šest již bylo označeno dříve, třeba jako mláďata na hnízdě," vyjádřil se Ivo Hertl.
Monitoring sýců rousných pravidelně provádí i Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. "Už máme k dispozici ucelený přehled. V dubnu a květnu bylo ve Žďárských vrších zjištěno hnízdění sýců rousných na jedenácti lokalitách, z toho šest bylo úspěšných. Celkem jsme okroužkovali jednadvacet mláďat a podařilo se nám chytit a okroužkovat i dvě samice," popsal jarní odchyt ornitolog Jaromír Čejka. Ochranáři se do lesů s doupnými stromy vydali také na podzim. "Při nočních odchytech se nám podařilo "ulovit" sedm samců v rámci falešného podzimního toku," řekl Čejka.
Ornitologové ve Žďárských vrších monitorují malé sovičky už od roku 1988. "Jezdíme většinou na místa, kde už o sýcích víme. Při jarním odchytu škrábeme na doupné stromy, simulujeme zvuk predátora. Podzimní odchyty pomocí zvukové nahrávky jsou jiné než jarní. Velmi při nich záleží na počasí. Musí být zataženo, nesmí svítit měsíc a nesmí pršet ani foukat vítr. Pokud jsou tyto podmínky splněny, natáhneme síť a pustíme zvukovou nahrávku hlasu samečka. Jestliže je sýc přítomen, téměř okamžitě se ozve a letí odehnat narušitele ze svého teritoria," popsal "lovy beze zbraní" Jaromír Čejka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.