Přihlásit

Oblast s ohroženými ptáky má novou tabuli (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moravský Písek
Ptačí oblast Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví získala díky Dětskému lesnímu klubu (DLK) Petrklíč novou informační tabuli. Tato oblast byla vyhlášená nařízením vlády v roce 2004 a je zaměřená na ochranu například čápa bílého, motáka pochopa, lelka lesního nebo strakapouda prostředního a jejich biotopů.
Nová informační cedule stojí na hranici oblasti v Moravském Písku. "Vznikla jako součást projektu Poznejme ptačí oblast v naší obci. Ten zahrnoval i procházku s ornitologem, naučný program Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty a ukázku dravců ze Stanice ochrany fauny Hluk," uvedla koordinátorka DLK Petrklíč Marcela Jahodová.
Na výrobě tabule spolupracovali rodiče a známí školky. Je tak výsledkem vzájemné pomoci. "Vyrobil ji jeden z tatínků, ornitolog Gašpar Čamlík zdarma napsal texty a zaslal fotky. Také vedl děti na ornitologickou procházku. Dřevo daroval soused, grafiku udělala spřátelená grafička. Místo patnácti tisíc, kolik by cedule stála, kdybychom ji nechali někde udělat, vyšla jen na dva tisíce. Jsme rádi, že se nám podařilo zapojit tolik lidí," řekla Jahodová.
Ptačí oblast tvoří dvě různorodá prostředí. Bzenecká Doubrava nabízí rozsáhlé, převážně borové lesy na písčité půdě, zatímco Strážnické Pomoraví představuje nivu meandrující řeky Moravy s lužními lesy a vlhkými loukami. Tato různorodost zajišťuje vhodné podmínky pro hnízdění druhů vodních, mokřadních a druhů lužního lesa i pro druhy vázané na suché stepní nebo lesostepní biotopy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.