Přihlásit

Lesníci a ochranáři hledají v horách vlky či rysy (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeseníky
Nejen vlekaři, milovníci lyžování nebo zemědělci netrpělivě vyhlížejí sněhové mraky. Na bílou nadílku čekají také ochránci přírody, kteří v regionu Jeseníků a Rychlebských hor hledají stopy velkých šelem a divokých koček.
Do projektu se zapojili členové Hnutí Duha Olomouc, pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a zaměstnanci Lesů České republiky. Už během října a listopadu do terénu rozmístili více než šedesát fotopastí.
"Nyní netrpělivě očekáváme sněžení, které nám poskytne příležitost pátrat po stopách a dalších pobytových znacích velkých šelem," uvedl Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc, který monitoring velkých šelem v Jeseníkách koordinuje.
Cílem terénní části monitoringu je potvrdit přítomnost velkých šelem podle stop, případně zajistit vzorky srsti či trusu pro DNA analýzu. Stopování je důležité též pro výběr vhodných lokalit k umístění dalších fotopastí.
Zprávy o výskytu rysa ostrovida i vlka se v Jeseníkách objevují, informace však zatím nejsou dostatečně věrohodné. "Chybí věcné důkazy, například fotografie pozorovaného zvířete nebo jeho stopy," sdělil Petr Šaj ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Velké šelmy byly v minulosti nezbytnou součástí ekosystému jesenických hor i zdejší potravní pyramidy. "Pokud se prokáže, že se do Jeseníků vrátily, zaměříme se i v lesích na jejich ochranu," slíbil ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku Tomáš Pospíšil.
Monitoring velkých šelem v těchto měsících běží kromě Jeseníků též v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku. Zapojit se do něj může každý. Pokud někdo šelmu či znaky jejího pobytu na určitém místě zpozoruje, může svůj nález poslat na e­mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Velké šelmy se v minulých letech v Jeseníkách vyskytly. V roce 2009 pracovníci CHKO Jeseníky prokázali přítomnost rysa ostrovida v oblasti Orlíku. V červenci 2005 pak kdosi zastřelil vlka v lesích nad Valšovem na Bruntálsku. Zastřelenou psovitou šelmu téhož druhu našli lidé o čtyři roky dříve mezi Jindřichovem a Petrovicemi na Krnovsku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.