Přihlásit

Auto u Lubence se srazilo s jelenem (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střetů se zvěří v posledních dnech přibývá, policisté nabádají k velké opatrnosti

Lubenec, okres Louny
Nepříjemná srážka auta s urostlým jelenem se udála v pondělí v podvečer na silnici Praha - Karlovy Vary nedaleko Lubence. Auto se po nárazu převrátilo na bok. Zvíře bylo po nehodě utraceno, spolujezdkyně z auta byla lehce zraněna a záchranka ji převezla do nemocnice k ošetření.
Střetů se zvěří v posledních dnech velmi přibývá, na přelomu starého a nového roku policisté šetřili už tři případy takových nehod. Jezděte velmi opatrně a zvláště v lesních a jiných přírodních úsecích se snažte předvídat riziko náhlého vběhnutí zvířat na vozovku, varuje policie všechny řidiče.
"Řidič auta Kia za Lubencem jel ve směru na Karlovy Vary. Náhle mu vběhl do jízdní dráhy jelen. Motorista již nedokázal střetu zabránit, narazil do zvířete, potom na zasněženém povrchu dostal smyk a vyjel za pravý okraj komunikace, kde se vůz převrátil na levý bok," uvedla včera Jaromíra Střelcová, mluvčí Policie ČR Louny. Při nehodě utrpěla lehčí újmu na zdraví spolujezdkyně ve vozidle a rychlá záchranná služba ji převezla do nemocnice na vyšetření. "Alkohol u řidiče zjištěn nebyl. Nehodu dál šetří dopravní policie," uvedla J. Střelcová.
U nehody zasahovaly i dvě jednotky hasičů z Podbořanska. "Hasiči zabezpečili místo dopravní nehody, poskytli první ošetření po zranění. Pomohli naložit poškozené auto na plošinu odtahové služby a pak zajistili závěrečný úklid celého místa," uvedl Michal Hrdlička, mluvčí hasičů územního odboru Žatec. Jelen byl po srážce s autem těžce zraněn a zůstal ležet nedaleko místa střetu. Přivolán byl hospodář příslušného mysliveckého sdružení, který zraněné zvíře zastřelil.
Už minulý týden řešili policisté jiné dva střety aut s divokými prasaty - jeden u Bílence rovněž na silnici Praha - Karlovy Vary a druhý u Drahomyšle na Žatecku. Obě tyto nehody se obešly naštěstí bez zranění lidí.

Jezděte pomalu a předvídejte možný výskyt zvěře
Policie apeluje na řidiče, ať jezdí co nejopatrněji a snaží se riziko předvídat a minimalizovat. "Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, stálá zraková kontrola obou stran silnice a předvídání možnosti, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je velmi pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo," vysvětluje Jaromíra Střelcová.
"Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji to však bývá za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. V noci jsou často ze zvířat v prvních chvílích vidět jen lesknoucí se oči. U vysoké zvěře bychom měli být pozorní zejména v období páření, tedy v říjnu až v prosinci," dodala. Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoli jiné dopravní nehodě. Tedy rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-­li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii.
"Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, protože je pod vlivem značného stresu a může vám způsobit i nemalé zranění," upozornila policistka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.