Přihlásit

Unikátní brokovnice se vrátila z Německa (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední den loňského roku se Východočeskému muzeu v Pardubicích podařilo získat nádhernou brokovnici pardubického puškaře Františka J. Hojného. Zbraní muzeum okamžitě doplnilo probíhající výstavu Zbraně východočeských puškařů, kde ji zájemci mohou obdivovat do 17. ledna.
Zbraň dlouho postrádaná a hledaná je unikátem a budí závist především u majitelů soukromých sbírek zbraní. "Jsem rád, že jsme muzejní sbírku obohatili o další exponát, který dokládá místní technickou i řemeslnou vyspělost. Pardubický zámek s muzejními sbírkami je skutečnou pokladnicí kulturní historie města," podotkl Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.
Zbraň, která se do České republiky vrátila na popud německého antikváře, byla vyrobena mezi lety 1876-1890 a je bohatě zdobena kvalitními lepty a rytinami s loveckými motivy.
"Ze zbraní pardubických puškařů, které muzeum má, je jednoznačně nejkrásnější," hodnotí pušku Jan Tetřev, kurátor sbírky zbraní Východočeského muzea. "Zajímavá je signatura puškaře, která zní F. J. Hojný Pardubic. Je to někde na půl cesty mezi českým názvem města Pardubice a německým Pardubitz," dodává Jan Tetřev.
Puškař Hojný přišel do Pardubic s manželkou a dvěma dětmi z Vídně roku 1876. Pocházel však ze Smiřic na Královéhradecku, kde se narodil roku 1845 do rodiny puškaře. Své řemeslo provozoval v Pardubicích až do své smrti v roce 1916. Hojný byl zároveň dlouholetým starostou Živnostenského společenstva, aktivně působil ve Střeleckém spolku a byl i členem obecního zastupitelstva.
V dubnu se Hojného luxusní puška s celou výstavou dočasně přestěhuje do Ústí nad Orlicí a v roce 2017 se postupně objeví také v České Třebové, Vysokém Mýtě a Skutči.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.