Přihlásit

Fotografie z cest po světě (Bruntálský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bruntál
Krásy přírody v Evropě a na Borneu představí návštěvníkům nová výstava na zámku v Bruntále. Budou zde vystaveny fotografie Štěpána Mikulky pod názvem Divoká Evropa, Lukáš Kovár se představuje se souborem Tajemné Borneo.
Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 14. ledna od 17 hodin ve velké výstavní síni bruntálského zámku. Výstava obou autorů potrvá do 6. března.

Tajemné Borneo
Fotografie Lukáše Kovára z Bornea vznikly během jeho osmnáctidenní cesty po malajsijské části ostrova. Vidět prales bylo vždy Kovárovým snem, který se mu v roce 2013 podařilo splnit.
"Během našeho putování po Borneu jsem měl možnost navštívit několik národních parků a rezervací, kde jsme pozorovali a fotografovali noční život rozmanitých druhů žab. Jinde nám pro změnu dělali společnost orangutani nebo jsme za křiku kahau nosatých a makaků procházeli mangorové porosty a v kopcích hledali láčkovky," popsal výpravu Lukáš Kovár.
Zážitků z cesty si přivezl mnoho, ohromily ho nádherné nedotčené bílé písečné pláže, kde měl možnost spatřit kladení vajec karet obrovských. Uprostřed rezervace Ganing obdivoval rozkvetlou rafflesii, která kvete jen tři dny a "voní" po zkaženém mase. V dalším národním parku byl svědkem výletu dvou až tří milionů netopýrů z jeskyně Cave.
"Samozřejmě každý den jsme se pohybovali v pralese, který mě svou rozmanitostí, nepropustností, temnotou a neuvěřitelným nočním životem neustále překvapoval," dodal Kovár.

Divoká Evropa
Štěpána Mikulku zase zaujala příroda Evropy, která navzdory velkému zalidnění a rozpínající se civilizaci nabízí biologickou rozmanitost.
"Najdeme zde - například v Norsku - biotopy charakteristické pro nejnižší úroveň moří a oceánů, obývané útesovými ptáky či delfíny, ale i vysoké rumunské a slovenské horské štíty, které jsou domovem svišťů či kamzíků. Nalezneme zde vyprahlé stepi či maďarskou pusztu, ba dokonce pouště, obývané dokonale adaptovanými druhy, jako je například ouhorlík stepní či sysel obecný, ale i nekonečné bažiny severního Polska hustě "osídlené" losy nebo finská jezera, která jsou domovem mnoha druhů ryb i vodních ptáků," uvedl Štěpán Mikulka.
"Dobře známe také kulturní krajinu České republiky, kde divočina dožívá už jen ostrůvkovitě díky chráněným územím, ale i nekonečné lesy Estonska a Litvy s vlky a medvědy, kde by na naše poměry snad každý kout těchto zemí mohl být vyhlášen rezervací - a často není," pokračoval Mikulka. Divákům na výstavě představí snímky některých zástupců evropské fauny.
Klíčem pro výběr fotografií pro něj nebyla snaha o výčet charakteristických druhů jednotlivých zemí. "Spíše jsem se snažil zachytit neopakovatelnou krásu a rozmanitost tvorů, z nichž někteří byli ještě nedávno běžnou součástí našeho všedního dne," uzavřel Mikulka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.