Přihlásit

Před zvěří nejsou řidiči na silnicích v bezpečí ani u měst (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté varují před srážkami se srnami a divočáky. Nejčastěji k nim dochází ráno a večer

Slovácko
Na pozoru před zvěří na silnicích by se měli mít řidiči v našem regionu také v těchto dnech. Celkem 114 jich během minulého roku mělo nepříjemnou zkušenost, když se při jízdě se zvířetem srazili. Řidiče přitom můžou překvapit srny či kanci i v obydlené lokalitě.
"Nedávno vběhla pod kola projíždějícího automobilu skupina divokých prasat, v níž bylo pět selat. Stalo se to v podvečer na obchvatu u Kunovic. Řidič zranění neutrpěl, všechna selata uhynula a škoda na vozidle byla zhruba 30 tisíc korun," popsal událost z konce uplynulého roku mluvčí krajských policistů ve Zlíně Petr Jaroš. Dal tak případné varování těm řidičům, kteří se poblíž městských aglomerací z hlediska možné srážky se zvěří cítí v absolutním bezpečí. "Je pravda, že někde v polích a lesích si dávám na zvěř pozor, ale jakmile se blížím k většímu městu, moc takovou srážku se zvěří neočekávám," přiznal řidič Pavel Machala z jedné z obcí na Uherskobrodsku.
Obzvláště opatrní by měli být podle policistů především motocyklisté.
Jejich případný střet se zvěří totiž může mít daleko vážnější následky. "O tom se přesvědčila na začátku července osádka motocyklu mezi obcemi Buchlovice a Boršice. Kolem půl jedenácté večer došlo ke střetu se srncem. Srážka si vyžádala pád řidiče motocyklu i jeho spolujezdkyně. Oba utrpěli zranění, která si vyžádala lékařské ošetření. Srnec nehodu nepřežil a celková škoda byla odhadnuta na více než 100 tisíc korun," nastínil důsledky takové srážky Petr Jaroš.
Vloni se s nepříjemnou překážkou na silnicích Uherskohradišťska v podobě zatoulané zvěře dle policistů setkalo už 114 řidičů. Nejvíc nehod se stalo ve večerních a časných ranních hodinách. Proč tomu tak je, vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek. "Je to zcela přirozené. Zvěř má totiž určité pastevní cykly, případně přechází za vodou, a to bývá nejčastěji právě v ranních a večerních hodinách. Logicky se tak i nejčastěji vyskytují na našich silnicích," vysvětlil Karel Blahušek.
Jaká zvěř na Uherskohradišťsku představovala pro řidiče v minulém roce vůbec největší nebezpečí, naznačil Petr Jaroš. "Odhadem až v devadesáti procentech se jedná o srny a divoká prasata," uvedl policejní mluvčí. Proč je jiná zvěř zastoupena daleko méně, objasnil opět Karel Blahušek. "Srny a divočáci jsou u nás nejpočetnější zvěř. Samozřejmě vozovky občas přechází třeba i mufloni, ale ti jsou zastoupeni jen v několika lokalitách, například na Bojkovicku. Oproti tomu třeba divočáci často ujdou během noci i 40 kilometrů, takže mezitím se můžou vyskytnou třeba i na desítce silnic," vysvětlil za myslivce v regionu Karel Blahušek.
Za stejné období předloňského roku evidují policisté na Uherskohradišťsku 137 srážek se zvěří. A zatímco doposud bylo v celém Zlínském kraji v letošním roce 443 střetů se zvěří, předloni ve stejném období 457 nehod.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.