Přihlásit

Zákaz střelných zbraní, nesmyslný návrh Evropské komise (idned.cz - blog)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po teroristických útocích v Paříži v listopadu minulého roku přišel Brusel s nápadem na zákaz a omezení některých druhů střelných zbraní. Proto tomuto návrhu se však zvedla mohutná vlny kritiky po celé Evropě a právem.

Asi nejvážnější vadou tohoto nápadu je, že nechrání slušné lidi, ale zločince. Podle něj by bylo zakázáno legální držení poloautomatických zbraní. Jenomže komu to uškodí? Teroristům určitě ne, protože oni pro ty svoje kalašnikovy do obchodů nechodí. Naopak na to doplatí ti, kteří se pouze chtějí bránit proti zlu. Ano odzbrojili bychom ty, kteří pouze chtějí bránit životy, zdraví a majetky svoje a svých blízkých před potenciálními násilníky. Také jsou v tomto návrhu různá šikanující ustanovení, například to, že by sportovní střelci museli chodit každých pět let na přezkušování.

Europoslanec Tomáš Zdechovský také upozornil na další vážný problém. Podle něj by hrozilo, že trh se zbraněmi se přesune z legálního trhu na nelegální. "To by mohlo ohrozit i ekonomiku České republiky, která je významným výrobcem a vývozcem sportovních a loveckých zbraní. Dosáhli bychom jenom toho, že by se jejich výroba přesunula mimo státy Evropské unie a u nás by se zavíraly továrny," varuje.

Naštěstí se zdá, že tento návrh nemá nyní době šanci projít. "Jsou tam i další nesmysly, jako je například zákaz zapalovačů v podobě pistolí. Takže pokud nedojde ke změnám, já osobně pro takový zákon hlasovat nemůžu," dodal Zdechovský.
Autor: Jan Ziegler

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.