Přihlásit

Ochránci přírody i lesníci monitorují v Jeseníkách velké šelmy (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Věrohodné důkazy o přítomnosti velkých šelem a kočky divoké hledá v širší oblasti Jeseníků a Rychlebských hor Hnutí DUHA Olomouc spolu s Agenturou ochrany přírody (Regionální pracoviště Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky) a státním podnikem Lesy České republiky.
Během loňského října a listopadu bylo v terénu rozmístěno více než šest desítek fotopastí. "Nyní netrpělivě očekáváme sněžení, které nám poskytne příležitost pátrat po stopách a dalších pobytových znacích velkých šelem," uvedl Jiří Beneš z Hnutí DUHA Olomouc. Cílem této terénní části monitoringu je potvrdit přítomnost velkých šelem podle stop, případně zajistit vzorky srsti či trusu pro DNA analýzu. "Stopování je důležité pro výběr vhodných lokalit k umístění dalších fotopastí. Kromě terénního monitoringu také sbíráme a vyhodnocujeme údaje o náhodných pozorováních a nálezech pobytových znaků. Pokud se vydáte do hor a potká vás to velké štěstí, že narazíte na rysa nebo jeho stopy, můžete své nálezy posílat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," pokračoval Beneš, koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách.
Zprávy o výskytu rysa ostrovida i vlka obecného v Jeseníkách se objevují, informace však zatím nejsou dostatečně věrohodné. "Chybí věcné důkazy, například fotografie pozorovaného zvířete nebo jeho stopy," zmínil Petr Šaj ze Správy CHKO Jeseníky a dodává, že výsledky zimního monitoringu budou k dispozici nejdříve v létě příštího roku.
"Tyto šelmy byly v minulosti nezbytnou součástí ekosystému i potravní pyramidy. Pokud se prokáže, že se do Jeseníků vrátily, zaměříme se i v lesích na jejich ochranu," řekl Tomáš Pospíšil, ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.