Přihlásit

Muzejní Ornitoklub pracuje. Počítal ptáky (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SPOLKOVÁ ČINNOST V MOSTĚ
Členové klubu napočítali u jezera Most celkem 3 670 exemplářů vodních ptáků devatenácti druhů

V loňském roce vznikl při Oblastním muzeu v Mostě Ornitoklub sdružující zájemce o ptactvo a přírodu. Za poměrně krátkou dobu své existence se jeho členové podíleli na zajištění Festivalu ptactva, osvětové akce pro veřejnost, jejímž cílem byla popularizace ptáků se zaměřením na právě probíhající podzimní tah. Výsledky byly zaslány České společnosti ornitologické, která Festival odborně zajišťuje.
O víkendu 16. a 17. ledna 2016 byl termín již padesátého Mezinárodního sčítání vodních ptáků v České republice. Členové Ornitoklubu se vydali v neděli 17. ledna sčítat ptáky na jezero Most, které patří k nejvýznamnějším českým zimovištím. Po pětihodinové obchůzce odešli z pozorování plni zážitků. Viděli celkem 3 670 exemplářů vodních ptáků devatenácti druhů. Toto zjištění bylo zasláno na katedru ekologie Fakulty životního prostředí ČZU v Praze, která sčítání v Česku koordinuje. Z pozorovaných ptáků lze uvést 2 800 racků tří druhů, 380 lysek černých, 78 hus velkých, 205 kachen divokých, 117 poláků chocholaček, 16 hoholů severních, 7 morčáků bílých, orla mořského, ledňáčka říčního a další.
Mimo uvedenou činnost se členům Ornitoklubu podařilo prozkoumat několik zajímavých lokalit na Mostecku, například nádrž Betynku u Vtelna, rybník Za Pilou u Mariánských Radčic, část údolí Srpiny a jiné. Ze vzácných a zajímavých ptačích druhů stojí za zmínku strnad luční, slavík modráček, bramborníčci hnědí a černohlaví, konipas luční, husice nilská, husa velká, chřástal vodní, moták pochop a další.
Za největší úspěch lze považovat objev hnízdícího páru potápky černokrké. Tato dříve běžná potápka je v Česku na pokraji vymizení. Příčinou je intenzifikace rybničního hospodaření, kdy neúměrně veliká obsádka kaprů, kteří jsou přímými potravními konkurenty těchto ptáků, způsobí takzvané "vyžrání rybníka", kdy pro potápky, živící se velkým zooplanktonem, nezbývá žádná potrava. Před třiceti lety se odhadoval počet párů potápky černokrké asi na 5 000, hnízdily běžně na mnoha stojatých vodách. Dnes je z celé České republiky známo 50 párů z osmi (!) lokalit. Doufejme, že tento mimořádně ohrožený a zároveň krásný pták zůstane ozdobou našich vod i v budoucnu. V letošním roce se chce Ornitoklub zabývat dalším výzkumem ptáků Mostecka, jejich propagací a ochranou.
V současné době probíhá v Oblastním muzeu v Mostě fotografická výstava "Ptáci kolem nás", na níž se rovněž podílejí dva členové Ornitoklubu. Výstava je k zhlédnutí do 29. května.
Případní další milovníci ptactva mohou Ornitoklub kontaktovat na adrese: bazant@muzem­most.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.