Přihlásit

Na divočáky si připravte papíry (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O krajské dotace na odstřel prasat budou moci města a obce žádat od letošního 1. dubna

Karlovarský kraj
Přemnožení divočáci se stahují do měst a obcí a místní obyvatele doslova terorizují. Rozrývají zahrady i parky a po veřejných cestách volně pobíhají. Karlovarský kraj proto zareagoval na četné stížnosti a za odstřel divočáka bude vyplácet odměnu tisíc korun. Mezi lovce tak rozdělí celkovou částku ve výši sto padesáti tisíc korun.
O krajské dotace na odstřel divokých prasat budou moci města a obce žádat od letošního 1. dubna. Karlovarský kraj proto upozorňuje, že v mezičase by si měly připravit veškeré potřebné dokumenty, které budou k podání žádosti zapotřebí. Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 2. května letošního roku.
"Každý z žadatelů musí k žádosti o dotaci přiložit kopii smlouvy o zřízení běžného účtu, na který žadatel žádá zaslat dotaci, dále pak rozhodnutí o povolení lovu na nehonebních pozemcích, laboratorní potvrzení o vyšetření všech ulovených kusů krajskou veterinární správou na přítomnost svalovce, evidenční číslo plomby, identifikaci ulovené zvěře i samotného žadatele a kopii měsíčního písemného hlášení o plnění plánu lovu," upozornil na výčet potřebných dokumentů Josef Hora (HNHRM), krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství.
Během roku může každý z žadatelů ulovit maximálně padesát dotovaných kusů černé, podle pravidel může být na jedno jméno totiž vyplaceno nejvýše 50 tisíc korun. "Dotace je schválena na rok 2016, ale žadatelé mohou nárokovat vyplacení příspěvků zpětně i za ulovená prasata v uplynulém roce. Lovecká sezóna totiž trvá od 1. dubna 2015 do 31. března letošního roku," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.
Na karlovarském magistrátu už připravují metodiku, jak o dotaci na odstřel divokých prasat žádat a jak ji přijmout. "Snažíme se být připraveni, abychom dotaci získali. My odstřel černé zvěře objednáváme a k tomu je třeba stanovit nehonební lokality, kde bude možné prasata střílet, a také jak to vše administrativně zvládnout a vyúčtovat," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Právě krajské město se s přemnožením divočáků potýká už měsíce a například obyvatelé Drahovic se v noci téměř báli vyjít na ulici. Tento problém se ale podle Václava Konopíka, jednatele společnosti Lesy Žlutice, v tomto regionu tolik nevyhrotil. "V takovém rozsahu to tady není. My prasata v lesích střílíme běžně, ale pokud bychom měli stejné problémy jako Karlovy Vary, pak krajskou metodiku nastudujeme a o krajskou dotaci na jejich odstřel zažádáme," uvedl Václav Konopík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.