Přihlásit

Vzácná sýkořice vousatá se objevila na rybnících u Tovačova (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na střední Moravě se vyskytla vzácná sýkořice vousatá. Ornitologové ji objevili v rákosinách rybníků u Tovačova na Přerovsku. Je jich zde navíc poměrně hojný počet, napočítali jich až dvě desítky.

Na střední Moravě se vyskytla vzácná sýkořice vousatá. Ornitologové ji objevili v rákosinách rybníků u Tovačova na Přerovsku. Je jich zde navíc poměrně hojný počet, napočítali jich až dvě desítky. Výskyt tohoto pěvce je vzácný především kvůli nedostatku vhodných mokřadů s porosty rákosu. Vzhledem k místu výskytu ho navíc podle odborníků není snadné spatřit.

"Sýkořice vousatá je u nás velmi vzácným a chráněným pěvcem. Žije v nepřístupných a v rozsáhlých rákosinách, a proto ji málokdo zná. Je podobná sýkorám a její samci mají pod zobákem výrazný černý knír, podle kterého získala své zvláštní jméno. Na střední Moravě se vzácně vyskytuje pouze v rákosinách rybníků u Tovačova a v Záhlinicích u Hulína," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. V letošní zimě ji ornitologové pozorovali pouze na Tovačovsku.

Podle odborníků se výskyt sýkořice vousaté mapuje těžce, protože žije skrytě v hustém a nepřístupném rákosí. Drobný pěvec se vyskytuje především v Rumunsku v deltě Dunaje, spatřit jej lze v rákosinách u mělkých jezer. Podobných míst v Česku příliš není. "V okolí Tovačova jsou schované v rákosinách. Je jich tam nyní zhruba dvacet kusů," doplnil Šafránek.

Sýkořice vousatá se pozná podle světle žlutohnědého zbarvení a dlouhého ocasu. Křídla má výraznější, černohnědá s bílým okrajem. Samci mají na rozdíl od samic světle šedomodrou hlavu a dlouhý černý vous od zobáku až na krk. "Sýkořice se živí hmyzem a semeny rákosu. Své hnízdiště neopouští ani v zimě, jen občas se vydávají někteří jedinci na podzimní potulky při vyhledávání nových hnízdišť," dodal místopředseda spolku.

Tovačovsko je pro milovníky přírody, a především zájemce o ptáky vyhlášenou lokalitou. Zdejší jezera a rybníky jsou důležitou zastávkou při tazích a zimovištěm vodního ptactva, nejzajímavější je v době na přelomu podzimu a zimy. Výskyt vzácných ptáků zde ornitologové mapují každoročně, v minulosti mezi ně patřily například vzácné kachny zrzohlávky rudozobé, kajky mořské nebo pěnice malá ze Střední Asie, která žije na východ od Kaspického moře a v Česku nebyla předtím nikdy pozorována.

Právě vzhledem k druhovému bohatství ptáků byla tato lokalita vybrána jako první pro stavbu pozorovatelny České společnosti ornitologické. Stojí u Troubeckého jezera.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.