Přihlásit

Zbrojní pas chce víc lidí než dříve (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychleji se plní termíny zkoušek a zvýšený zájem o členství pozorují i střelecké kluby

Český Krumlov
Zájem o zbraně mezi lidmi narůstá a podobné je to i na Českokrumlovsku. Strach z islamizace Evropy je patrný zejména na sociálních sítích, kde se mnoho lidí veřejně radikalizovalo - a někdo se ani netají tím, že se prakticky připravuje na přímý střet. Z různých míst republiky zaznívají hlasy o ozbrojování Čechů.
"Únor už mám plný, březen skoro také," konstatoval poručík Miroslav Mareček, komisař z Odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál českokrumlovské policie. Hovoří o zkouškách způsobilosti pro žadatele o zbrojní průkaz. "Nárůst je patrný, termíny jsou dříve obsazené, ale zase nemohu říci, že je to nějaký extrém," dodal policista. Připouští, že na zvýšení počtu žadatelů o zbrojní průkaz má vliv i mediální kampaň šířící obavu z uprchlíků. Většina žadatelů totiž nejsou ani myslivci, ani sportovní střelci, nýbrž lidé, kteří si chtějí pořídit zbraň pro svou ochranu. Takto například v Českém Krumlově absolvovala v uplynulých dnech zkoušky způsobilosti celá tříčlenná rodina, otec, matka a dcera. Nárůst žadatelů na Českokrumlovsku je i důsledkem toho, že někteří zájemci, kteří nezískali termín v Českých Budějovicích, se přihlašují právě sem.
Zvýšený zájem o střelecké zkušenosti zaznamenali poslední dobou i v Klubu Praktické střelby Eggenberg v Českém Krumlově.

Zájem o zbraně v okrese roste
"Právě jsme přijímali pět nových členů," říká předseda klubu Antonín Liška, který - díky své praxi - vnímá fenomén ozbrojování lidí z jiného úhlu.
"Proces vedoucí k získání zbrojního průkazu máme jeden z nejpropracovanějších v Evropě, tudíž hrozba, že se dostane zbraň do ruky nezpůsobilé osobě, je minimální. Větším problémem jsou podle mě ty zbraně v šuplících, které si nakoupili podnikatelé při porevoluční módní vlně ozbrojování. Ty až někdo vyndá, to asi bude úrazů. Žádný držitel zbraně totiž není povinen trénovat. Měly by se zavést povinné tréninkové střelby-alespoň dvakrát ročně," navrhuje Antonín Liška. Sám doporučuje častý a pravidelný trénink. Co se týče obranyschopnosti Čechů v nějakém větším konfliktu, je skeptický. Od té doby, co neexistuje základní vojenská služba, se prý většina mužů neumí na zbraň ani podívat.
Předseda střeleckého klubu občas vypomáhá i v prodejně se zbraněmi a potvrzuje, že přichází stále více zákazníků, kteří se dotazují na podrobnosti týkající se získání zbrojního průkazu. V army shopech zatím zvýšený zájem o nějaké prostředky sebeobrany nepozorují.

Co je potřeba na zbrojní pas
Pobyt na území ČR
Zdravotní způsobilost - posudek od praktického nebo závodního lékaře, ne starší než 3 měsíce
Dosažení předepsaného věku pro konkrétní skupinu A, D, E - 21 let, B, C, - 18 let
Odborná způsobilost - zkouška z teorie a praktická zkouška před komisařem
Bezúhonnost
Spolehlivost
Způsobilost k právním úkonům

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.