Přihlásit

Stříbrný sokolník je poslem Velké Moravy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stříbrnou plaketku s vyobrazením sokolníka na koni, dílo nevyčíslitelné hodnoty z období Velkomoravské říše, představili v Centru slovanské archeologie v Uherském Hradišti pracovníci Moravského zemského muzea.
Zrestaurovaný originál plaketky sokolníka pochází z druhé poloviny devátého století. Jde o čtyři centimetry velkou stříbrnou terčovitou plaketku s lisovanou a tepanou výzdobou v podobě jezdce, jenž v jedné ruce třímá žezlo a na druhé má dravého ptáka. Motiv znázorňuje velmože nebo i panovníka při zábavě mocných, lovu prostřednictvím dravce.
"Takovýto symbol neznáme z žádné jiné velkomoravské lokality, ale ani ve středoevropském prostoru. Archeologové jej objevili v roce 1950 u Uherského Hradiště, a to v dívčím hrobu při průzkumu pozůstatků velkomoravského kostela," řekl vedoucí Centra slovanské archeologie Luděk Galuška.
V budově byla plaketka umístěna ve vitríně. Muzeum ji vystavuje jen výjimečně, ve středu tak učinilo při podepsání dohody o spolupráci s policií, která bude dohlížet na ochranu cenných historických předmětů v hradišťském Centru slovanské archeologie a bude více střežit zkoumané lokality v rámci Slovácka před nájezdníky s detektory kovů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.