Přihlásit

Potvrzeno: vlk se vrací do Jeseníků (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V lednu soukromá fotopast zachytila šelmu podobnou vlkovi. Zoologové změřili délku kroku a prozkoumali stopy. Mají důkaz, že se do Jeseníků vrací vlk. Posledního vlka jsme neubili cepem, ale zastřelili u Břidličné.

Jeseníky
Autoři sitcomu Comeback v legendárním dílu věnovaném Bruntálu uvedli, že poslední vlk v tomto regionu byl ubit cepem v roce 2008. Ve skutečnosti poslední vlk byl zastřelen v roce 2005 u Břidličné. Pravděpodobně střílel myslivec, který vlka omylem pokládal za pytlačícího psa. Po deseti letech máme na Bruntálsku zase dalšího vlka, prozatím živého.

Žijí v Jeseníkách vlci a rysi?
Na tuto otázku hledají odpověď ochránci přírody spolu s lesníky. Do monitoringu zapojili i veřejnost, která může ohlásit svá pozorování, nálezy neobvyklých stop ve sněhu a v blátě, případně trusu či srsti. Po měsících práce přišel první velký úspěch. V lednu získali přírodovědci kamerové záběry vlka. Videozáznam tak po mnoha letech přinesl přímý důkaz o pohybu této vzácné šelmy v Jeseníkách.

Projekt hledá šelmy v Jeseníkách
Projekt monitoringu šelem v Jeseníkách probíhá celou zimu. Už nyní mohou ochránci přírody jednoznačně potvrdit, že se zde pohybuje minimálně jeden vlk. Jedná se o lokalitu na severním okraji Hrubého Jeseníku.
"Informace se k nám dostala krátce poté, co vlka zachytila soukromá fotopast. Přímo v terénu jsme ověřili stopní dráhu, změřili jsme i délku kroku a velikost stopy. Všechny parametry odpovídaly vlkovi a podtrhly tak věrohodnost krátkého videozáznamu," řekl Petr Šaj, zoolog z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny z oddělení Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Potvrdil také, že posledním doloženým důkazem o výskytu vlka v Jeseníkách byl zastřelený jedinec z roku 2005 u Břidličné.

Plaché zvíře
V loňském roce ochránci přírody zaznamenali smečku v okolí Doks a pozorovali vlky také na Broumovsku nebo v Javorníkách. "Vlk je velmi plaché zvíře, které se přímému kontaktu s lidmi raději vyhýbá. Případné setkání ve volné přírodě je nezapomenutelným zážitkem, k obavám ale není žádný důvod," řekl Jiří Beneš z olomouckého z Hnutí DUHA, koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách. Tento případ ukazuje, jak je důležité zapojit veřejnost. Videozáznam poskytl jeden z místních obyvatel Filip Seitl, který se o monitoringu velkých šelem dozvěděl z médií.
"Jakmile jsem zhlédl záběry z fotokamery nápadně připomínající vlka, hned jsem záznam zaslal odborníkům k identifikaci," uvedl majitel fotopasti Filip Seitl, který má hlavní zásluhu na získání nezvratných důkazu o přítomnosti vlka.
Ochránci přírody oceňují pomoc veřejnosti při pátrání po velkých šelmách. "Zřídili jsme mailovou adresu, na níž mohou lidé posílat své záznamy - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," popsal důležitou součást výzkumu Jiří Beneš.

Je to dobrá zpráva
Na základe pohádek O Karkulce nebo O třech prasátkách nemají vlci zrovna dobrou pověst. Presto vlci i další velké šelmy mají v lesích důležitou funkci.
"Pro lesníky je výskyt vlka dobrou zprávou. Zatím může jen osamoceně migrovat, ale jeho trvalý návrat uvítáme. Velké šelmy totiž významně prospívají celému ekosystému. Zvěř v lesích změní chování, zlepší se její zdravotní stav i kondice, sníží se škody na lesních porostech a zvýší se podíl jiných náročnějších dřevin," uvedl Tomáš Pospíšil, ředitel Krajského ředitelství v Šumperku z podniku Lesy České republiky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.