Přihlásit

Také poušť loví turisty. Třeba na sokoly (Právo Víkend)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jmenuje se Beauty a je doopravdy krásná. Zapadající slunce nad měkkými dunami -soumrak umí v poušti udeřit zpravidla zčistajasna - zvýrazňuje její skvostnou, vznešenou siluetu. Beauty, samice sokola stěhovavého, předvádí turistům, kteří se vydají za Dubaj, své pozoruhodné představení.

Její cvičitelka Anette naváže na dlouhý řemen návnadu. Peřenec, kožená podkova s ptačími křídly, sokolům připomíná kořist. Sokolnice atrapou točí ve vzduchu. Beauty, s koženými řemínky - poutky - na nohou nad ní krouží a pozorně sleduje rychle se pohybující umělou kořist. Pak se znenadání vrhá střemhlav dolů, aby ji s neomylnou obratností chytila do pařátů.
"Skloňte hlavy," varuje diváky Anette, která před sokolem na poslední chvíli s návnadou uhne. Předtím, než se Beauty dočká zasloužené odměny v podobě lákavé pochoutky, Anette cvičení několikrát zopakuje.

Souputníci beduínů
Ještě v polovině minulého století zůstávaly dnešní Emiráty, tehdy pod britskou nadvládou, zaprášeným a bezvýznamným domovem kočovných beduínů a lovců perel, kteří si obstarávali své skromné živobytí na souši i na moři. "Kořeny sokolnictví sahají až dva tisíce let do minulosti a závisely na něm životy i celých kmenů. Tehdy beduíni, doprovázení psy a dravci, se svými stády putovali od jedné oázy ke druhé," připomíná průvodkyně Denisa Kejhová.
Sokoli i rarozi se díky výjimečným schopnostem a instinktům stali nerozlučnými partnery kočovníků. Obohacovali jejich jídelníček o maso zvířat jinak obtížně ulovitelných - dropů, pouštních králíků či drobných druhů gazel. Jejich postavení vysoce převyšovalo pozici koček a psů v evropských rodinách.

Kult vznešených opeřenců
Dnes se sokolnictví stalo jednak stvrzením společenského postavení, jednak nákladným koníčkem. Za vzhledově mimořádného jedince zaplatí arabští milovníci tohoto sportu třeba i 70 tisíc dolarů (1,75 miliónu korun). Dravci mívají vlastní pas - ročně Emiráty vydají na pět tisíc nových. Bývá v něm zapsáno vše podstatné: původ, datum narození, současný vlastník, číslo mikročipu v jeho hrudi skládající se ze 13 číslic a číselné označení kroužku na pravé noze.
Když cestují letadlem, dopřávají jim jejich páni pohodlí vlastního sedadla. Většinou u okénka - na místě u uličky by o ně mohl někdo nechtě zavadit. Během lovecké sezóny - od září do března - tráví sokolníci víc času se svými okřídlenými miláčky než s vlastní rodinou. Podtrženo, sečteno, dodnes se společenský úspěch arabských mužů hodnotí podle jezdeckých velbloudů, čistokrevných koní, dravých ptáků, historických i soudobých zbraní, terénních automobilů a loveckých trofejí, které vlastní.
"Sokoli se většinou vyšvihnou do popředí úcty jednotlivých rodin a klanů. V Abú Zabí, sousedním emirátu, působí od roku 1999 úplně první klinika zaměřená výlučně na dravce. Léčí sebemenší zranění, provádí i velmi obtížné operace. Ročně si tu veterináři, mezi nimiž nechyběli ani Češi, připíší až čtyři tisíce zákroků - od jednoduchých úprav zobáků nebo pařátů až po náročné operace, na nichž závisí dravcův život," vysvětluje Anette.

Safari jako invaze
Samotný lov zákony v Emirátech zapovídají, takže místní sokolníci za ním vyrážejí do Pákistánu, Kazachstánu a severní Afriky. Taková šajchova výprava logisticky připomíná vojenský výsadek. Na dohodnutém místě přistávají dopravní letadla s nejrůznějším vybavením včetně nákladních aut a bagrů. Za několik hodin tu vyroste městečko s vlastním polním letištěm, lazaretem s operačními sály pro dravce, restauracemi a nepominutelnou polní mešitou.
Personál čítá až osm stovek lidí - sokolníků, ošetřovatelů, kuchařů, dělníků, lékařů, veterinářů, sluhů i automechaniků. Každé ráno se u výjezdu z tábora seřadí desítky terénních automobilů a namíří si to do vymezených lovišť.
Anette se na žádné obří safari do ciziny nevydala. Ne že by o to nestála, pro Beauty by to bylo něco jako vyznamenání. Ženy tam, stejně jako před staletími, však nejsou vítány.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.