Přihlásit

Nejvíc chtěli vidět chřástala. Potěšil i sokol (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vycházka ke slavkovskému mokřadu Třináct jezer přilákala přes 50 nadšenců. Pořadatelé ocenili účast mladých

Slavkov u Brna
Ornitologie je jejich velkým koníčkem. Manželé Louční z Olomouce za ní vyrazili dokonce i do Španělska, kde celý týden pozorovali ptáky ve volné přírodě. Když se tedy dozvěděli o vycházce k mokřadu Třináct jezer ve Slavkově u Brna, dlouho neváhali. "Půjdeme tam poprvé. Čím víc ptačích druhů uvidíme, tím budeme spokojenější. Zvědaví jsme hlavně na chřástaly vodní a konipasy horské. Rozhodně ale nejsme profesionálové, podobné akce jsou pro nás odpočinkem," shodují se Louční.
Je sobota osm hodin ráno a spolu s nimi stojí v místě srazu dalších asi padesát nadšenců, kteří se vydají k domovu desítek druhů zejména vodních ptáků. Někteří se nicméně obávají, že toho moc neuvidí. "Nevím, jestli na některé druhy není ještě moc brzy," poznamenává Slavkovan Jaromír Andrla.

Jediní v kraji
Předseda Slavkovského ochranářského spolku, který vycházku pořádá, Petr Navrátil, pochopitelně doufá v opak. Aaby účastníci neodešli k mokřadu nezasvěcení, objasňuje, proč akci pořádají právě teď. Nazačátku týdne, 2. února, totiž uplynulo pětačtyřicet let od podpisu Ramsarské úmluvy. Zaměřená byla na ochranu mokřadů. "K tomuto datu si proto každoročně připomínáme Světový den mokřadů. Podle mých informací jsme jediní z celého Jihomoravského kraje, kdo se k této akci přidal," vyzdvihuje Navrátil.
Na účastníky, převážně z řad laické veřejnosti, čeká cesta k rybníku Prostředníček. Poté se přesunou k Třinácti jezerům a nakonec zamíří do Vážan nad Litavou, kde lze rovněž pozorovat množství opeřenců. Štěstí mají nicméně hned na startu. Jeden z příchozích, David Řičánek, si všímá ptáka na komíně bývalého cukrovaru, a tak svůj speciální optický dalekohled zaměřuje právě tam. Vzápětí se u něj střídají všichni přítomní. "Na začátek není sokol na komíně vůbec špatný. Co se týká celé dnešní akce, chceme, aby si lidé díky ní uvědomili, jak moc jsou mokřady důležité. Doufám, že se nám podaří spatřit chřástala, na toho se moc těším. Před čtrnácti dny jsem u nás v Jiříkovicích dokonce viděl vodouše kropenatého," zmiňuje Řičánek.
Chřástala účastníci zmiňují tak často, protože jde o druh, který si svá hnízda staví dobře ukrytá v hustém porostu. Vodouš kropenatý, na nějž poukazuje Řičánek, je tažný pták, který se na svá stanoviště obvykle vrací až ke konci března. Navíc je u nás zařazený mezi ohrožené.
Na chřástaly sice při sobotní vycházce štěstí neměli, nicméně spatřili ledňáčky, labutě, kachny divoké nebo slípky zelenonohé. Výšlap si tak pochvaluje třeba místopředseda pořádajícího spolku Radoslav Lánský. "Ale jsem spíš laik. Ke Třinácti jezerům chodím velmi rád. Slavkované můžou udělat jen pár kroků a jsou v krásné přírodě, kde žije spousta druhů ptáků," poukazuje Lánský.

Chystají další tři
Podle něj spolek chystá ještě tři další tematické vycházky. "Jedna z nich bude ke kompostárně, kde dochází k rekultivaci skládky. Také chceme navštívit lokalitu Pod Urbánkem, kde je spousta zeleně," přibližuje místopředseda s tím, že termíny ještě nemají.
Spokojený je nakonec i Andrla. "Viděli jsme sokola, ledňáčka a další druhy. Snad akce pomůže k ochraně přírody, kterou bez aktivity lidí nelze dělat," říká Slavkovan.
Stejné pocity má předseda spolku Navrátil. "Navíc přišla i spousta mladých. Někteří by se k nám možná mohli přidat. Myslím, že jsme lidem rozšířili obzory o přírodě i o mokřadu, což považuji za největší úspěch," uzavírá Navrátil.
Fotogalerie a video na www.vyskovskydenik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.