Přihlásit

Britové zvažují nasazení dravých ptáků proti nové zbrani zločinu (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Britská Metropolitní policie možná v dohledné době založí novou jednotku. Její členové by měli minimálně jednu zásadní výhodu - nemuseli by pobírat plat. Policii by totiž mohli posílit cvičení draví ptáci, jako například orli.

Jejich úkolem by byla likvidace dronů, které podsvětí stále častěji používá k trestné činnosti. Na ostrovní policii velmi zapůsobily testy, které s dravci podnikají jejich nizozemští kolegové.Drony v nesprávných rukou totiž v Británii představují větší problém, než bychom si mysleli. Podle policie je začaly hojně používat gangy, které vykrádají nemovitosti. Dron jim poskytne lepší informace o tom kterém bytě nebo domě než sebelepší tipař.

V loňském roce také britská vězeňská služba evidovala devět případů, kdy se pomocí dronů pokusil kdosi propašovat zakázané předměty do nápravných zařízení. V Manchesteru ostraha věznice malý bezpilotní stroj "zachytila", byly v něm drogy, mobilní telefony a SIM karty. Navíc panují obavy, že by drony mohli použít teroristé. Jen poslední měsíce přinesly čtyři vážné incidenty, kdy dron jen těsně minul startující nebo přistávající dopravní letadlo u jednoho z britských letišť.

Namístě je otázka, zda nasazení orlů proti dronům nebude pro krásné opeřence s drahým výcvikem příliš nebezpečné. Aby dravci vyšli bez úhony, je i cílem zmíněných testů nizozemské policie a společnosti s názvem Guard from Above (Ostraha shůry). Orli prý mají takový cit, že se vyhnou rotorům bezpilotního letounu a přitom ho dokážou dostat z oblohy. Výcvik jim má vštípit, aby dálkově ovládaný dron považovali za kořist. Výsledky jsou údajně tak impozantní, že se touto cestou chce vydat i šéf Metropolitní policie, sir Bernard Hogan-Howe.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.