Přihlásit

Dvacet adeptů myslivosti čekaly zkoušky v Razové (Bruntálský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek ČMMJ Bruntál o víkendu uspořádal zkoušky mysliveckých adeptů. Vše proběhlo v mysliveckém domě v Razové.

Dvacet zájemců o výkon myslivosti muselo v Razové prokázat své znalosti, které nabyli v základním kurzu myslivosti a během roční praxe v různých mysliveckých spolcích.

"Museli prokázat vědomosti v sedmi předmětech, které obsahují tradice myslivosti, chov a lov, zoologie, zbraně a střelivo, kynologie, právní znalosti, myslivecké plánování a podobně. Každý si zvolil tři otázky, které musel v plné šíři zodpovědět. Ne všem se to podařilo, ale po vyhodnocení zkušební komisí bylo konstatováno, že všech dvacet adeptů prospělo, z toho dva s vyznamenáním.

Po obdržení vysvědčení se z nich dle zákona stali myslivci a mohou si požádat o vystavení loveckého lístku," popsal výsledek zkoušek Čestmír Pavlík, předseda kulturně propagační komise OMS Bruntál.

Podle tradičních mysliveckých regulí ale ani úspěšné složení zkoušky ještě nestačí k tomu, aby se uchazeč mohl považovat za myslivce.

"Pravodatným myslivcem se stanou teprve až po složení mysliveckého slibu. Tento rituál ukázkově absolvovali právě ti dva absolventi s vyznamenáním, a to přímo po vyhodnocení zkoušek," doplnil Pavlík.

Noví myslivci, kteří se dopustili během zkoušek přestupků například v myslivecké mluvě nebo si něco popletli, byli povoláni před myslivecký soud složený ze starších zkušených myslivců.

"Tam se ze svých přestupků a hříchů zpovídali a pro pobavení všech přítomných jim byl udělen náležitý trest, který spočíval v zazpívání mysliveckých písniček, provedení popisu zvěře mysliveckou mluvou na dívčím modelu a podobně. Tyto tresty museli hned vykonat. Takže k myslivosti patří nejen vědomosti, ale i zábava," doplnil Čestmír Pavlík a poděkoval všem účastníkům kurzu, organizátorům zkoušek i razovským myslivcům, kteří pro tuto příležitost zapůjčili své zázemí v podobě mysliveckého domu.

Zdá se, že právě nastupuje mladá generace myslivců, která je dobře připravena převzít myslivecké tradice, věnovat se přírodě, zvěři i lovu. Zkoušky prokázaly, že potřebné znalosti a chuť jí určitě nechybí."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.