Přihlásit

Nebe nad Národním parkem Podyjí střeží pět orlů mořských (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojemsko
Jejich takřka nehybná silueta vypadá na nebi vskutku majestátně. Nebe nad Národním parkem Podyjí i tuto zimu střeží orel mořský. Ornitologové napočítali aktuálně pět jedinců. "To je více než ve většině minulých let," konstatoval David Grossmann ze Správy Podyjí.

Orel mořský je největší dravec, který nad Českem létá. Odborníci tohoto ptáka v Podyjí v zimě pravidelně pozorují od devadesátých let minulého století. "Počty jedinců z národního parku odráží i zvyšující se trend z okolní krajiny. Zejména mladí orli zde hledají snadno dostupnou potravu a relativní klid. Hnízdění těchto orlů jsme ale zatím nezaznamenali," popsal ornitolog správy parku Martin Valášek.

Podyjí je jedním z ideálních míst, kam může orel mořský na Moravě zamířit. Jeho výskyt je totiž spojený s vodním prostředím. Živí se převážně rybami a vodními ptáky. Během tuhých zim nepohrdne ani mršinami divočáků, lišek nebo srn a jelenů.

V Česku však tyto kriticky ohrožené dravce čekají kromě nadšených pozorovatelů i otrávené návnady nebo střelné zbraně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.