Přihlásit

Odstřel holubů v Českém Brodě byl hazard se životy (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odstřel holubů na náměstí v Českém Brodě, který proběhl o víkendu, byl podle odborníků nebezpečný hazard. Broky, které používali myslivci při likvidaci přemnožených ptáků, se mohli rozletět a zasáhnout například procházející děti.

Myslivci byli na honu s nabitými puškami, místo pole ale zamířili na náměstí mezi lidi a honební zvěř vyměnili za holuby. Nic z toho se nelíbí Lize na ochranu zvířat. "Podali jsme trestní oznámení," potvrdili ochránci.

Odstřel holubů probíhal celkem na pěti místech. Na Husově náměstí mohly vystřelené broky dokonce poškodit okolní budovy. A jak moc jsou nebezpečné broky, se kterými myslivci stříleli, ukázal i odborník na zbraně.

Podle starosty Českého Brodu, který odstřel schválil, ale nikdo nepochybil - ani lovci, ani policie. Ta dokonce na lov dohlížela z povzdálí a veřejná prostranství nijak neuzavřela. "My jsme dali k součinnosti městskou policii, aby pohlídala věci. Nešli jsme formou zákazu, šli jsme formou doporučení," uvedl starosta Jan Nekolný.

I plakát vyvěšený na veřejných místech varoval před nebezpečím, lidem bylo doporučeno nevycházet. To bylo vlastně veškeré opatření města. "Žádáme občany, aby se v dané dny nevystavovali nebezpečí a nevstupovali do prostorů, kde bude odlov probíhat," stálo na plakátu.

Střelba ostrými uprostřed náměstí se nelíbí ani poslanci a předsedovi sněmovního podvýboru pro myslivost Janu Volnému. "Z mysliveckého pohledu je to minimálně prapodivné, protože náměstí je nehonební pozemek," prohlásil.

Další odstřel je naplánovaný na 28. února. Zda se uskuteční, rozhodne město v nejbližších dnech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.