Přihlásit

Město Pelhřimov přivítá myslivecké trubače z České i Slovenské republiky (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Pelhřimov přivítá ve dnech 3. - 5. června 2016 myslivecké trubače z České i Slovenské republiky, kteří se ve druhém ročníku Česko - Slovenské soutěže mysliveckých trubačů zúčastní klání o nejlepší soubor, který získá nejen pohár pro vítěze, ale také právo účasti na Mistroství Evropy mysliveckých trubačů.

V České i Slovenské republice je v Klubu trubačů organizováno okolo 600 mysliveckých trubačů. V každé zemi přibližně 300 členů. Začátky loveckého troubení sahají až ke konci 17. století, kdy hrabě František Antonín Sporck vyslal dva učedníky do Francie, aby se zde vyučili hře na parforsní roh. Od této doby se myslivečtí trubači stali nejen nedílnou součástí organizace honů, ale také společenských ceremoniálů. S trochou nadsázky říkávám, že myslivecké trubače můžete potkat ve třech chrámech. Při lovu v chrámu lesa, pod klenbou stromů. V chrámech božích při mších sloužených k poctě Sv. Huberta a v posledních šesti letech také v chrámu hudby, ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, na koncertě České myslivecké vánoce. Jen málokterá akce příznivců cechu Hubertova, se dnes obejde bez slavnostních fanfár a lovecké hudby v podání trubačů. Ať se již jedná o kynologické a střelecké soutěže, zkoušky, výstavy a přehlídky trofejí, ale i schůze, svatby a oslavy nebo také poslední rozloučení s myslivcem. Jak čeští tak také slovenští trubači mají své vlastní signály. Ty české zkomponoval v roce 1936 Prof. Antonín Dyk a na Slovensku se na tvorbě mysliveckých signálů podílela autorská dvoje Tibor Andrašovan a Pavol Poruban. V naprosté většině ostatních státu se hrají převážně signály německé. Myslivečtí trubači jsou pevnou a historickou součástí mysliveckého života. Bez loveckých signálů, které předávají pokyny lovcům, si nelze organizaci honu téměř představit.

To inspirovalo organizátory letošní soutěže k uspořádání Trubačské štafety. Právě trubačská štafeta je novinkou doprovodného programu letošní soutěže. Zatímco organizátoři budou počítat výsledky soutěže, utvoří trubači štafetu kolem Pelhřimova, jejíž začátek bude v Městských sadech u Domova seniorů (zde také bude probíhat soutěž) a konec na Masarykově náměstí. Pod dohledem pelhřimovské Agentury Dobrý den a ve spolupráci s časopisem Myslivost bude úkolem trubačů utvořit co nejdelší trať s co nejvíce trubači a poté zahrát vylosovaný signál tak, aby jej jednotliví členové štafety předávali postupně až do cíle na náměstí. Pro úspěšné splnění úkolu je nutné, aby vylosovaný signál zazněl i v cíli na náměstí. Součástí ustanovení rekordu bude též čas, jak dlouho štafeta, od prvního zahrání po poslední, trvala. Štafety se mohou zúčastnit všichni trubači, kteří dokáží zahrát Vítání, Začátek honu a Přestávku z Dykova Desatera.

Samotné soutěži trubačů bude v pátek 3. června od osmnácté hodiny předcházet Svatohubertská mše v Kostele Sv. Bartoloměje s následným koncertem trubačů na Masarykově náměstí. Soutěž bude slavnostně zahájena v sobotu následující den v půl deváté ráno v Městských sadech. Zde také budou v doprovodném programu probíhat soutěže ze znalostí myslivosti a lesní pedagogiky pro děti. Od 13.00 hodin pak proběhne vyhodnocení soutěže, kterou vypsal v literární i výtvarné kategorii pro děti z pelhřimovských škol a okolí OMS ČMMJ Pelhřimov ve spolupráci se školským úřadem. Patronem dětských soutěží se stal režisér známých večerníčků se zvířaty, pan Václav Chaloupek, který vítězům osobně předá ceny a jistě zbyde i čas na nějaký příběh z natáčení s chlupatými kamarády a podpis do památníčku.

Velmi se těší nejen na obrázky dětí, ale především na literární díla malých spisovatelů. Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si nabídku mysliveckých potřeb v prodejních stáncích umístěných též v Městských sadech. Po druhé hodině dojde na finálová klání nejlepších souborů a pak následuje trubačská štafeta, která končí na Masarykově náměstí, kde návštěvníci uslyší trubačský koncert a poté vyhlášení výsledků soutěže trubačů.

Organizátoři soutěže, KT ČMMJ, KT SR, ČMMJ, SPZ, OMS ČMMJ Pelhřimov a město Pelhřimov, srdečně zvou všechny příznivce přírody, myslivosti a mysliveckých trubačů, děti i ty dříve narozené, na setkání s myslivci a myslivostí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.