Přihlásit

Hodnotili přes 900 srnčích trofejí (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Jako každý rok uspořádal Okresní myslivecký spolek z Hodonína hodnocení trofejí spárkaté zvěře ulovené v posledním mysliveckém roce v honitbách okresu Hodonín. Jednotlivá sdružení dodala trofeje srnců, jelenů, daňků a muflonů, u kterých se hodnotila vhodnost odlovu i stáří zvěře.
Největší rozdíl v počtu trofejí oproti loňskému roku napočítali hodnotitelé u srnců a daňků. "Jelikož nám letos nedodali z obory v Radějově vůbec nic, máme jen sto třicet daňků. Loni jich bylo téměř sto osmdesát. Srnců je nejvíce, asi devět set. To je ale o pětapadesát méně než loni," uvedl člen okresní myslivecké rady František Vaďura. Komisaři hodnotí paroží podle tabulek, které pak zapíší do katalogu. V dubnu trofeje vystaví na chovatelské přehlídce. Komisi, která prověřovala, zda jsou trofeje kvalitně vypreparované, předsedal Zdeněk Kotek. Ten také měřil lebky škodné zvěře a určoval hodnocení podle určitých kritérií. "Měřím délku a také průměr," upřesnil Kotek.
Jedním z odborníků byl také Petr Galečka, který se zaměřil na daňčí paroží. Kontroloval délku a šířku lopat. "Tato čísla se pak zapíší do tabulky a vynásobí koeficientem. Výsledkem je bodová hodnota dané trofeje, která určí první tři pořadí," popsal Galečka.
Přehlídka trofejí se uskuteční v hodonínském kulturním domě patnáctého dubna. V pátek bude určená pro mateřské, základní a střední školy. V sobotu pak pro všechny ostatní. Podle Vaďury je v okrese Hodonín asi patnáct set myslivců z osmdesáti sdružení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.