Přihlásit

Lednické rybníky? Významná ptačí rezervace (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi Lednicí a Sedlecem na Břeclavsku žije množství vzácných ptáků. Patří mezi ně třeba tenkozobec opačný nebo kvakoš noční

Břeclavsko
K nejstarším moravským soustavám patří chráněné Lednické rybníky na Břeclavsku. Součástí cenného území jsou rybníky Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký. Národní přírodní rezervací se staly v roce 1953. Deník Rovnost jim věnuje dnešní díl seriálu Přírodou u hranic.
Hlavním důvodem dozoru nad Lednickými rybníky je jejich ornitologický význam. "Národní přírodní rezervace Lednické rybníky je dlouhodobě jednou z nejvýznamnějších ornitologických lokalit v České republice," potvrdil ornitolog Vlastimil Sajfrt ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava. Ptactvu žijícímu u rybníků se věnuje dlouhodobě. V místě jsou významná hnízdiště vodních druhů, včetně ohrožených. K těm patří třeba tenkozobec opačný. "Při vhodných podmínkách tam hnízdí až v počtu deseti jedenácti párů, což jinde v České republice nemá obdoby. Sice hnízdí i na jihočeských rybnících, ale určitě ne v takto velké kolonii," sdělil Sajfrt.
Bahňáci, kam patří i tenkozobec nebo vodouš rudonohý, potřebují k životu nízkou hladinu vody. Plné rybníky pro ně nejsou ideální. "V posledních letech hnízdí hlavně na Nesytu. Rybníky ale bývají většinou hodně plné. Takoví ptáci přitom potřebují částečné letnění alespoň v jednom z nich. A to se až tak často neděje," mrzelo ornitologa Petra Macháčka z Regionálního muzea v Mikulově.
Podle Sajfrta některým druhům ptáků letnění, tedy snižování hladiny vody, vyhovuje, jiným však nikoliv. "Jde o druhy hnízdící v zatopených rákosinách, jako je například další ze symbolů Lednických rybníků sýkořice vousatá," zmínil Sajfrt.
S hladinou vody odborníci hýbou právě proto, aby pomohli ohroženým druhům ptáků, a snaží se o kompromis. V areálu Lednických rybníků se vyskytují i další vzácné druhy. "Třeba kolonie kvakoše nočního čítající asi dvě stě padesát párů. Za zmínku stojí i zbarvené kachny zrzohlávka rudozobá či lžičák pestrý," vyjmenoval Sajfrt. Macháček jej doplnil: "Vloni se tam vyhnízdila pisila čáponohá. Potom jsou další ptáci, kteří tam nehnízdí, ale pouze prolétávají. Jde o několik druhů jespáků," uvedl Macháček.
V chráněné soustavě lze pozorovat i druhy, jež mohou být místu na škodu. Řeč je především o kormoránech. "V posledních letech se dá říci, že je jejich stav stabilní. Jsou na všech rybnících, kde mají potravu. Dost tím škodí hlavně rybářům, ale je to jediný druh, s nímž se musí popasovat," líčil Macháček. Od roku 2011 má Lednické rybníky pod správou Rybářství Hodonín. Ve srovnání s jinými vodními plochami jsou rybáři při hospodaření omezení pravidly přírodní rezervace. "Je stanovený plán péče, který je součástí nájemní smlouvy. Je v něm stanovená přesně skladba ryb, které tam mohou být, jasně nastavená hustota obsádky, platí omezení přikrmování a zákaz hnojení. I manipulace s vodou má svá pravidla. Hlavně v jarním období s hladinou nesmíme vůbec hýbat. Dochází totiž k zahnízďování ptáků," řekl jednatel hodonínského rybářství Oldřich Pecha.
Rybáři nesmějí ani nasazovat býložravé ryby, jako je amur tolstolobik. "Abychom udržovali průhlednost vody, jsme nucení nasazovat co nejvíce dravců. Hlavně candáta, štiku a sumce," dodal Pecha.

***

Lednické rybníky
Jde o velmi cennou soustavu rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský na potoku Včelínek mezi Sedlecem a Lednicí a Zámeckého rybníka na řece Dyje u Lednice. Rozloha národní přírodní rezervace je 552,5 hektaru. Průměrná nadmořská výška je mezi sto šedesáti až sto sedmdesáti metry. Hlavním důvodem ochrany je význam soustavy rybníků jako jedné z nejdůležitějších ornitologických lokalit na území České republiky. Nachází se tam významné hnízdiště vodních ptáků. Na ostrůvcích Zámeckého rybníka vznikla největší hnízdní kolonie volavek popelavých a kvakošů nočních v České republice. Dále v místě hnízdí zrzohlávka rudozobá, sýkořice vousatá, pochop rákosní, nepravidelně pak bukač velký. Lednické rybníky ovšem dále fungují jako tahová zastávka pro husy velké, poláky velké, lžičáky obecné, rybáky černé a více druhů bahňáků. Rybníky v nivě Včelínku byly vybudované na lichtenštejnském panství v patnáctém století. Členitý Zámecký rybník s několika ostrůvky je mladší, pochází z devatenáctého století.
Zdroj: cittadella.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.