Přihlásit

Pravda o redukčním odstřelu holubů v Českém Brodu (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nemyslivecká veřejnost byla prostřednictvím televizních obrazovek celoplošných kanálů v nedávných dnech velmi barvitě informována o masakru holubů ve středočeském Českém Brodě, city posluchačů byly jitřeny komentáři o špatném zajištění akce, ohrožování občanů a nehumánním jednání myslivců. Pokusili jsme se tedy zjistit zcela jednoznačně prokazatelné skutečnosti.
Lov holubů probíhal v nedělních odpoledních hodinách ve dnech 7.2 a 14.2.  na nehonebních pozemcích ve vlastnictví Města Český Brod v katastrálních územích Český Brod, Liblice u Českého Brodu a Štolmíř. Lov byl povolen v souladu s § 41 zákona o myslivosti, rozhodnutím vydaným Městským úřadem Český Brod, odborem životního prostředí, orgánem státní správy myslivosti, na základě žádosti Města Český Brod. Lov probíhal za přítomnosti zástupců Odboru životního prostředí Městského úřadu Český Brod a za účasti Městské policie Český Brod. Během akce nedošlo k porušení bezpečnostních pravidel při lovu a ze strany mysliveckých spolků byla zajištěna dobrá organizace lovu, nedošlo k ohrožení bezpečnosti osob. Těla ulovených holubů byla zlikvidována v souladu s veterinárními předpisy. Celkově bylo v obou termínech uloveno 1290 holubů, čímž byl zásadně zredukován stav populace holubů na městských pozemcích. Podle námi získaných informací stojí opatření spojená s odchytem holubů, jejich likvidací a s ochranou památek proti znečištění v jiných městech statisíce korun ročně, nemluvě o nákladech spojených s úklidem veřejných prostranství a nebezpečí přenosu chorob přenášených volně žijícími holuby. Podobné akce proběhly ve městě již v letech 2011 a 2013, bez jakýchkoliv námitek a v souladu s přáním občanů města na redukci stavů volně žijících holubů. Je pro dnešní dobu typické, že se mediálně zajímavé události chopila televize, neboť zpravodajství se stále více stává černou kronikou, a jednání a události, která se mohou podat v negativním či bulvárním slova smyslu dostávají přednost před zpravodajstvím objektivním a pozitivním. Proto se asi v reportážích neobjevily informace o poškozování památek a veřejných prostranství, přenosu chorob, ale hlavním mottem byla snaha "vydolovat důkazy" o tom, jak byla porušována pravidla bezpečnosti, byli ohrožováni občané a jak nehumánně bylo s holuby zacházeno.
Myslivecká rada ČMMJ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.