Přihlásit

Divočáci stále působí škody, ale je jich méně (Slováckýn deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K regulaci populace černé zvěře má pomoct i nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která povoluje jejich celoroční odstřel

Slovácko
Místo bohaté úrody rozoraná půda, desítky hodin strávených péčí o zemědělské plodiny přichází nazmar. To jsou následky působení divokých prasat. Ministerstvo zemědělství se proto rozhodlo "vyhlásit divočákům válku", když povolilo jejich celoroční odstřel. Zatím co myslivci se domnívají, že na Slovácku není černá zvěř přemnožená, zemědělci vyhlášku vítají.
"Divoká prasata pro nás představují místy opravdu velký problém, a to především v kukuřici a v lokalitách poblíž lesů. Už jsem viděl třeba dva hektary orné půdy úplně rozryté. Na tom místě pak samozřejmě už nic nebude. Divoká prasata nám často páchají obrovské škody na porostech," nastínil Karel Čadek ze společnosti Lukrom, která na Slovácku provozuje rozsáhlé zemědělské pozemky.
Nová vyhláška od počátku letošního roku umožňuje celoroční lov divokých prasat, a to bez ohledu na to, zdali jde o samice, nebo samce. Doposud to bylo možné pouze v období od srpna do konce ledna, omezení se týkalo kanců.
"Jsem si vědom, že změna vyvolává určité rozpaky, zda je takto nastavená doba lovu etická a myslivecká. Proto považuji za nezbytné jasně říci, že tato změna neznamená pro uživatele honiteb povinnost, ale dává jim nástroj k okamžitému řešení lokálních problémů v případě, že není jiný způsob," vysvětlil novinku ministr zemědělství Marian Jurečka.
Myslivci jsou přesvědčeni, že divoká prasata na Slovácku momentálně větší problémy nepůsobí. Jejich populace údajně klesá.
"V posledních letech došlo na okrese díky řízenému odstřelu bachyň k výraznému snížení populace černé zvěře. Domníváme se, že znepokojivá situace v počtech divokých prasat a jimi působených škod se týká zejména českých krajů," nechal se slyšet Stanislav Křenek z odboru stavebního úřadu a životního prostředí uherskohradišťské radnice.
Dle dostupných údajů bylo v honitbách na Uherskohradišťsku k 31. březnu 2015 nasčítáno celkem 291 kusů černé zvěře. Za myslivecký rok 2014, který skončil ke stejnému datu, bylo celkem uloveno 1316 divokých prasat. "Vzhledem k migraci černé zvěře, která může za noc ujít za potravou desítky kilometrů, je ovšem obtížné kvalifikovaně odhadnout, kolik kusů černé zvěře se celkem v současnosti v honitbách nachází," upozornil Stanislav Křenek.
V některých lokalitách se ovšem se zvýšeným výskytem divočáků občas potýkají. "K nám divočáci přijdou ve větším počtu jen tehdy, když jim naše lesy dávají dostatek potravy. Jakmile začne zrát obilí, vycházejí do polních honiteb. Tehdy je v lese nic nedrží. Ale jakmile kukuřice skončí a zároveň začne spad žaludů a bukvic, stěhují se zpět k nám," popsal své zkušenosti Richard Koželuha z mysliveckého sdružení Pitín - Hostětín.
Ani nové opatření však neznamená, že by myslivci mohli po divočácích střílet na potkání. "Vyšší právní normou je v tomto případě zákon o myslivosti. Tudíž všech 45 honiteb spadajících pod obec s rozšířenou působností Uherské Hradiště, u nichž nejsou stanoveny minimální a normované stavy, chtějí­-li lovit černou zvěř, musí požádat orgán státní správy myslivosti. Ten pak může povolit lovit pouze zvěř samičí a samčí do stáří dvou let ve stanovené době lovu, bez omezení a bez vypracování plánu," upozornil Stanislav Křenek.
Zastřelit navíc prý není jen tak, protože se často pohybují na polích v blízkosti lesa, například v porostech kukuřice. "Tu velice snadno zlikvidují. Zrovna na takovém místě se prasata samozřejmě lovit nedají, protože je tam není vidět. A nechat v tom porostu myslivce dojít k sobě na pouhých pár metrů divočák prostě nedopustí," vysvětlil Aleš Kodrla z mysliveckého sdružení Jankovice - Košíky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.