Přihlásit

Mezi prvními navrátilci z jihu můžeme vidět špačky (plzenskenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I přesto, že je venku ještě podle kalendáře zima, začínají se vracet na svá hnízdiště postupně tažní ptáci, kteří nás před zimou pravidelně opouštějí.

Mezi prvními navrátilci z jihu jsme dnes měli možnost pozorovat špačka obecného. Ten byl spatřen nejen na loukách u Litohlav, ale i přímo v centru Rokycan, jak obsazuje připravenou budku.
Špaček je zavalitější než kos, dlouhý asi 22 centimetrů. V zimě a v předjaří je na černém podkladě šedě perlovaný se zelenavým nádechem. V létě je spíše černý. Mladí ptáci jsou šedohnědí. Po zemi se špaček pohybuje hbitou chůzí, ve vzduchu poněkud frčivým letem. Za letu má trojúhelníkový obrys. Žije ve velkých koloniích v kulturní krajině.
Jakmile špačkové přiletí na hnízdiště, shromažďují se každého večera na tradičních místech, kde švitoří a zpívají celou noc. Špačkové hnízdí v dubnu a květnu a oba rodiče se při sezení na vejcích střídají. Po 11 až 12 dnech se líhnou z modře zbarvených vajíček mláďata, kterých bývá zpravidla pět. Mláďata zůstávají na hnízdě 20 až 22 dnů a jsou při krmení velmi hlučná.

Elektrické vedení zabíjí převážně dravce
Dostane-li se špaččí mládě krátce před vyhnízděním do zajetí, vyvine se v roztomilého a přítulného domácího mazlíčka. Můžeme jej krmit tvarohem, vařeným vejcem a veškerou domácí stravou. V přírodě loví špačkové hmyz a požírají bobule a plody. Vzhledem k tomu, že se v přírodě zima příliš neprojevuje, nebude špaččím poslům jara až tak zle. Jejich potravou bude nejen hmyz na loukách, ale i zbytky jablek v zahradách či různé bobule, popř. další pochoutky, které na sněhu prostých polích či loukách najdou.
Vzhledem k vývoji počasí se dá očekávat i přílet dalších ptačích druhů z teplých krajin. Zanedlouho se tak jistě dočkáme skřivanů, čejek či hřivnáčů. Plzenskenovinky.cz informoval Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.