Přihlásit

Vlci u sousedů těsně za hranicemi (prachatickydenik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Linec
"Vlčí poplach na severní hranici Mühlviertlu: pět mrtvých daňků v Leopoldschagu!" napsal páteční deník OÖN.

Chovatel Friedrich Schöllhammer ráno našel uprostřed svého výběhu těžce zřízeného mrtvého daňka. Při zkoumání, jak mohli útočníci překonat oplocení, učinil další hrozivý objev - v sousedícím výběhu Christopha Grubauera ležela dvě rovněž mrtvá zvířata. Další stržený daněk byl za plotem obůrky, páté tělo našli později.
"Po pečlivém zjišťování stop a zranění zvířat došli majitelé k podezření, že útočníkem byl vlk nebo skupina těchto šelem," píše list. Zatím co Schöllhammer vůbec nezjistil, kudy se vlci do výběhu dostali, sousedovo oplocení bylo zjevně strženo zuby silného zvířete.
Wolfgang Sollberger, vedoucí infocentra Natura 2000 v Leopoldschlagu, kontaktoval experty World Wildlife Fund (WWF). Ti po prozkoumání stop uzavřeli, že s malou pravděpodobností by mohl škody způsobit i pes, ale jsou si téměř jisti, že se jedná o nájezd jednoho nebo více vlků, pokračuje list. Jistotu má přinést až vyhodnocení DNA stop.
V oblasti si už tak jako tak lidé myslí, že se vlci vracejí. V Liebenau našel lesník už čtyři různé stopy, které nebylo možné připsat žádnému psu. Od té doby se diskutuje o tom, zda se šelmy do Mühlviertlu nedostaly z dolnorakouského vojenského cvičiště Allentsteigu, uzavírají OÖN.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.