Přihlásit

Zajíček je ve stanici, začíná sezona mláďat (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlašim
O první letošní jarní mládě už pečují ošetřovatelé Záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Neradostný prim hraje chlupatá kulička, malý zajíc polní. Měl však štěstí v neštěstí. Ochranáři očekávají, že následující dny se přiliv mláďat přinesených do stanice znásobí.
"Prvním mládětem přijatým v tomto roce je zajíc polní. Chytla ho kočka a vykloubila mu nohu. Myslím, že do dvou týdnů to vypukne, a bude jako vždy plno práce. Většina přijatých pacientů budou v následujících měsících mláďata a i přes veškeré naše osvětové snahy se k nám jistě opět dostanou i ta z přírody odebraná zbytečně," řekla Jaroslava Syslová, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim. Pracovnice stanice dodala, že lidé chybují když zbytečně odchytávají zajíčky. Ty jejich matka přirozeně nechává o samotě a vrací se k nim pouze po dobu kojení. Mylně se tak jejich nálezci domnívají, že jde o sirotky. Navíc si zajíci nevytváří žádná hnízda, doupata. Malí zajíčci leží na holé zemi. To domněnku opuštěnosti jen přiživuje. Zajíci polní rodí mláďata ale už od února a ta jsou pouze v mělkém důlku schopná přežít i mrazy a sněžení. Od května se pak k rádoby osiřelým zajíčkům přidávají srnčata.
"Vždy přijmeme mláďata zraněná. V dalších případech rozhodnutí, zda mládě potřebuje naši pomoc či nikoli, už závisí na druhu zvířete, věku mláděte a okolnostech jeho nálezu. Rozhodujeme se případ od případu a nejdůležitější zásada, kterou radíme veřejnosti, je ihned volat, rádi všem poradíme," apelovala Jaroslava Syslová.
Třeba mláďata kun, veverek anebo ježků bývají ukryta v bezpečí hnízd. Když jejich malé mládě naleznete na holé zemi daleko od úkrytu, není to v pořádku a většinou patří do stanice. Naopak mláďata ptáků vypadlá z hnízd lze v řadě případů do hnízda vysadit zpět, neboť ptáky neodradí lidský pach. Do stanic nepatří také ptáčata, která v hnízdě nejsou proto, že se už učí létat a jejich rodiče je dokrmují imimoněj.
"Když už si mládě odnesete domů, tak ho nezkoušejte krmit a opět zavolejte do nejbližší záchranné stanice. Špatně zvolenou náhražkou přirozené stravy ho můžete i zabít," upozornila vedoucí stanice

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.