Přihlásit

Jaro přináší srážky se zvěří (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nehod přibývá. Mnoho lidí ujíždí nebo bere usmrcené zvíře s sebou.

Ročně zahynou po srážkách s automobily tisíce zvířat. Jen za loňský rok bylo těchto nehod 9219 a škody se vyšplhaly přes 320 milionů korun. "Nejčastěji dochází k nehodám na silnicích v dubnu, květnu a na podzim," potvrzuje Marek Kraus z Českomoravské myslivecké jednoty.

Jak postupovat, pokud už nějaké zvíře na silnici srazíte, napovídá mluvčí České asociace pojišťoven Aleš Povr:
"Dojde-li k úmrtí zvířete, je povinností každého řidiče takovou nehodu nahlásit policii, a to i v případě, že nevznikne žádná škoda na autě. Policie oznámí smrt zvířete místnímu mysliveckému spolku, ten zajistí odvoz mrtvého zvířete."
Zatím musí policisté zavolat kontaktní osobu z mysliveckého spolku, kam spadá daná honitba. V zákoně je totiž přesně dané, jakou zbraní lze zvířata usmrtit. "Novela zákona o myslivosti už by měla počítat s tím, že by mohl takové zvíře zabít i policista. Ale uvidíme, jestli to nakonec projde," dodává Kraus.
V případě, že je vaše vozidlo nepojízdné, kontaktujte svoji asistenční službu nebo linku 1224. "Po vzniku škody je nutné kontaktovat pojistitele, u kterého máte sjednáno havarijní pojištění, a škodu nahlásit," radí mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Nebo vám pomůže pojištění pro případ střetu se zvěří.
Nejčastěji hrozí srážky se zvěří po setmění. "K téměř čtvrtině všech případů u nás došlo loni mezi půlnocí a jednou hodinou ranní. Další kritické období nastává mezi pátou a sedmou ráno," varuje Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. Od podzimu se snaží snižovat počet nehod alespoň v Ústeckém kraji zařízení DeerDeter, které reaguje na světlomety aut - začne vydávat vysokofrekvenční zvuk a blikat. "Víme, že zvěř na zařízení reaguje. Spojila si ho s nebezpečím," těší Kamila Plíška z Podřipského sdružení nájemců honiteb.

***

Kde si dát pozor
Centrum dopravního výzkumu nabízí aplikaci, která vám napoví, kde nejčastěji dochází ke srážkám aut se zvěří.
* Aplikaci si můžete stáhnout na: www.girosaf.cdvinfo.cz.
* Nejvíce srážek se podle ní stalo v letech 2013-15 na silnici I/4 na 51,5 kilometru mezi obcemi Milín a Vrančice Životice - hustota srážek činí 4,41 nehody na km.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.