Přihlásit

Hrad Roštejn se pro návštěvníky otevře už o Velikonocích (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoliv turistická sezóna začne naplno až v dubnu, hrad Roštejn otevře své brány návštěvníkům už o Velikonocích. Historické prostory zpřístupní nejen o víkendu, ale také v pátek 25. a v pondělí 28. března. Návštěvníci budou moci navštívit všechny klasické prohlídkové trasy historickými obytnými interiéry i výstavu strašidel z bájí a mýtů.

"Sezonu zahajuje o Velikonocích i mnoho dalších památek, je to dáno tím, že Velikonoce jsou letos už v březnu. Zároveň je dobré počasí. Interiéry nazdobíme ve velikonočním duchu," řekla kastelánka Kateřina Rozinková, která zahajuje na Roštejně svou první sezonu. V minulých letech spolu s manželem působila na státním hradu a zámku Bečov nad Teplou.

Pokud bude o Velikonocích přát počasí, mohou si lidé návštěvu památky zpestřit procházkou po naučné stezce, která začíná hned u vstupu do hradu a představuje Roštejnskou oboru a její faunu a flóru.

Na Roštejně se nyní pohybují restaurátoři, statici, stavební historici a další odborníci. Kraj Vysočina, jako vlastník hradu, ve spolupráci s jihlavským Muzeem Vysočiny připravuje projekt na obnovu hradních expozic.

V souvislosti s chystanou rekonstrukcí se správci hradu obracejí na veřejnost s prosbou o poskytnutí fotografií nebo jakýchkoliv dokladů vztahujících se k hradu zejména z období konce 19. století do 70. let 20. století, které by mohly přiblížit dosud nezmapovanou část historie objektu. Vítány jsou také předměty s mysliveckou tématikou včetně trofejí, které najdou na romantickém loveckém hrádku uplatnění.

Kromě tradičních prohlídkových okruhů se návštěvníci Roštejna v celé sezoně mohou těšit na kulturní akce. V plánu jsou šermířské slavnosti, divadelní, tematické nebo noční prohlídky, ale také Hradozámecká noc. Roční návštěvnost Roštejna se dlouhodobě pohybuje nad třicetitisícovou hranicí. Hrad má otevřeno v dubnu a v říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí. Aktuální informace najdou zájemci na webu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.