Přihlásit

Lišky, srny, jeleni. O střety se zvěří není na silnicích nouze (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spárkatou zvěř by člověk očekával zejména v jejím přirozeném prostředí, tedy v tichém lese. Přesto se se srnami, jeleny či divočáky setkávají i řidiči, přičemž střety automobilů se zvěří nejsou něčím výjimečným. Při srážkách ročně zahynou tisíce menších i větších zvířat, ale zanedbatelné nejsou ani škody na automobilech. Jen České pojišťovně nahlásili v loňském roce motoristé 4 436 dopravních nehod tohoto typu, což je asi o desetinu více než rok předtím. Nejrizikovějším měsícem byl přitom říjen.

Riziková půlnoc
Jozef Bocán, tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR, k tomu uvádí: "Důvodem srážek může být například hledání potravy, během kterého je zvěř nucena překonávat i pozemní komunikace.
Policie sice v rámci prevence spolupracuje se správci honiteb, ale příroda je příroda."
"Téměř ke čtvrtině všech případů došlo mezi půlnocí a jednou hodinou ranní. Další kritické období nastává ráno mezi 5. a 7. hodinou," říká Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny.
A tyto smutné události se nevyhýbají ani cyklistům, jak o tom svědčí konkrétní případ z října na Benešovsku.
František Hrma, řidič autobusu, který místem projížděl hned po nehodě, vzpomíná: "Nejdříve jsem si myslel, že přede mnou leží větev, tak jsem radši zpomalil. Pak jsem uviděl, že je to kolo. Zastavil jsem u kraje a šel se podívat. V kole byl komplikovaně zaklíněný cyklista."
Za pohotovou pomoc zraněnému muži Česká spořitelna udělila zachránci ocenění Gentleman silnic.
Pokud dojde ke srážce se zvěří, je nejjednodušším řešením upozornit asistenční službu pojišťovny. Operátoři poradí, jak se zachovat a případně zajistí i odtah poškozeného vozidla. Dále je třeba myslet na sražené zvíře - jeho odklizení zajišťují místní myslivecké spolky, které lze kontaktovat i přes policejní linku 158. Policisté následně vyrozumí správce příslušné honitby.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.