Přihlásit

Za neoprávněný vstup do lesa pokuta 30 tisíc, diktuje Jurečka (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé prý nerespektují zákazy vstupu do lesa. Ministr zemědělství Marian Jurečka se proto rozhodl konat. Pokuty podle jeho návrhu vzrostou až na trojnásobek. Přísnější je však i na myslivce. Budou muset lovit víc divočáků a odevzdávat jejich ocásky (pírka).

Vejdete-li do lesa nebo obory přes přímý úřední zákaz v době honu nebo odchovu mláďat, čeká vás až třicetitisícová pokuta. A to i tehdy, když lesem vede cesta například k historickým památkám nebo cyklostezka. Míst nepřístupných pro běžné smrtelníky navíc zřejmě přibude. Vyplývá to z novely zákona o myslivosti, kterou poslalo do připomínkového řízení ministerstvo zemědělství.
"Nově bude moci státní úřad, který má myslivost na starosti, kvůli bezpečnosti osob v době rozmnožování zvířat, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo lovům moci nařídit omezení nebo i zákaz vstupu do honitby nebo jejích částí," konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
Podobné, o něco mírnější opatření už sice v zákoně je, ale podle resortu se míjí účinkem. V posledních dvou letech podle ministerstva propukají ostré konflikty mezi majiteli honiteb a veřejností.

Spory s lovci
"Nerespektuje se vlastnictví lesů a lidé si myslí, že tam mohou přijít, kdykoliv se jim zachce," říká myslivec Petr Klaus z Prahy. Lidé podle něj třeba chodí venčit psy do revíru i v době, kdy se koná hon.
V současnosti může pokuta dosáhnout maximálně deseti tisíc korun, nově to bude až trojnásobek. Novela také dá větší pravomoci krajským nebo obecním úřadům obcí s rozšířenou působností, které o zákazech rozhodují. Nyní mají k dispozici pouze rámcové směrnice. Nově budou moci zakázat například v době honu vjezd na cyklostezku nebo průchod po značených turistických stezkách. Proti rozhodnutí úřadu ovšem bude možné se odvolat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.