Přihlásit

Do parku v centru Mníšku pod Brdy je zákaz vstupu, myslivci tam loví divoká prasata (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v Mníšku pod Brdy v noci poprvé stříleli na divoká prasata přímo v parku v centru města.  Radnice si vyjednala kvůli přemnožené černé zvěři výjimku z mysliveckého zákona.  První sele zastřelili myslivci zhruba po hodině. Na provizorní posed se vrátí ještě třikrát. Vstup do parku Pivovárka je proto až do pátku zakázaný.

Park Pivovárka v centru Mníšku pod Brdy má velikost zhruba dva a půl hektaru a je oblíbeným vycházkovým místem místních lidí. Prostor je nyní vymezený bílo-modrou páskou s nápisem: vstup zakázán. Na místě také hlídá strážník městské policie. Problémy s divočáky mají obyvatelé Mníšku už dlouhou dobu. Ve městě zvěř způsobuje každoročně statisícové škody a snaha zabránit ji, aby se volně pohybovala v centru města, byla dosud marná.
"Jsou tady často, je téměř 50procentní šance, že v noci tady nějakou skupinu divočáků uvidíte. Dvakrát už jsem měl střet, takže se bojím a neozbrojen bych v noci také rozhodně nechodil. Sám jsem je měl na zahradě, udělají díru do plotu," popisuje zkušenosti s divočáky Rudolf Neymer z Mníšku pod Brdy. Radnice Mníšku pod Brdy si vyjednala výjimku z mysliveckého zákona a díky ní mohou myslivci střílet zvěř i na nehonebních pozemcích.  Odstřel vítá také
Adéla Petříková, která bydlí v Mníšku už několik let. "Když jedu autem, musím jezdit maximálně rychlostí 25 kilometrů v hodině. Protože si nedokážu představit, co by se stalo, kdybych do nějakého prasete nabourala. Už asi dvě za tu dobu se mi náhle zjevila před autem a neohroženě tam kráčela. Takže bych určitě brala, abych se toho v budoucnu už nemusela bát," vysvětluje. Mluvčí Mníšku pod Brdy Miloš Navrátil boj s přemnoženou černou zvěří považuje zatím za úspěšný. "Velká poklona myslivcům, že s námi do toho šli. Doufám, že ve stejném duchu to bude pokračovat dál, že se nikomu nic nestane a že těch odstřelených prasat bude daleko víc."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.