Přihlásit

Na Novém Zélandu se konal 25. ročník Velikonočního králičího honu (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Symbolem Velikonoc je v mnoha křesťanských zemích králík či zajíc, jejichž čokoládové figurky dostávají děti při velikonoční pomlázce. Na Novém Zélandu ovšem o Velikonocích každoročně pořádají hon na živé králíky, které místní zákon o biologické bezpečnosti považuje za nežádoucí. Letošního 25. ročníku Velikonočního honu se zúčastnilo 324 lovců a bylo zastřeleno 9680 králíků.

Podle pořadatele akce Davea Ramsayho se tím počet králíků významně nesnížil, ale byla to prý legrace a bylo to i výchovné.

"Lovci se tak učí, že je potřeba stále chodit na lov a počty králíků v zemi dostat pod kontrolu," prohlásil Ramsay podle australského serveru Otago Daily Times. Králíky a zajíce na Nový Zéland přivezli osadníci, ale zvířata tam neměla přirozené nepřátele, a proto se rychle rozmnožila. Zamořila rozsáhlé oblasti, spásala řídkou vegetaci a působila tak všeobecnou erozi.

Velikonoční hon, jehož se účastní i děti, je také soutěží o největší počet ulovených zvířat. Letos podruhé v řadě zvítězil tým Down South, který skolil 887 králíků, dva zajíce a dvě vačice. "Poprvé jsme jen vzali pušky a začali střílet. Letos jsme se již rozdělili do skupin," uvedl člen týmu, k němuž patří i pětiletá Zoe a šestiletá Nikita.

Za 25 let pořádání této velikonoční akce bylo zabito podle serveru Otago Daily Times téměř 300 tisíc králíků.

Organizace pro práva zvířat tuto akci kritizují jako nehumánní. "Je to parta amatérů, kteří si prostě vyrazí na dobrodružné zabíjení," řekl Hans Kriek, šéf organizace pro práva zvířat SAFE. Je-li nutné snižovat počty králíků, měli by to dělat profesionální lovci.

Pořadatelé akce oponují, že aktivisté problému nerozumí. "Lidé vidí králíky jako domácí mazlíčky, dokud nepřijdou sem - pak si uvědomí, s jakým problém se tu potýkáme," tvrdí jeden z pořadatelů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.