Přihlásit

CHKO Brdy hledá maskota pro zámeček na Třech Trubkách (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brdy
Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR se chystá spolu s Agenturou ochrany přírody proměnit památkový lovecký zámeček Tři Trubky v brdských lesích v Dům přírody CHKO Brdy. Stavba v údolí Padrťského potoka má sloužit jako jedna ze vstupních bran do přírody na území bývalého vojenského újezdu. Uvnitř vznikne expozice věnovaná přírodě i historii.
Dům ovšem bude potřebovat maskota. Jak by se měl jmenovat a jak by měl vypadat? Na tyto otázky má odpovědět veřejná soutěž, kterou vyhlásily obě organizace.
Určena je především mladým. "Do soutěže se mohou zapojit žáci základních škol a adekvátních ročníků víceletých gymnázií v Plzeňské ma Středočeském kraji. Pro ztvárnění maskota mohou použít libovolnou výtvarnou techniku, omezeni jsou pouze rozměry díla, které nesmí překročit rozměr 80 x 50 centimetrů u výrobků a formát A3 u výtvarných děl. Další podmínkou je tematický výběr motivu - dílko musí mít souvislost s přírodou, historií či unikátností Brd," uvedl mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Jan Sotona.
Uzávěrka soutěže je 31. května. "Díla pak projdou diváckým kolem na facebookovém profilu Vojenských lesů a statků. Deset, která obdrží nejvíc 'lajků', pak postoupí do finále, v němž odborná porota vybere vítěze. Na ně samozřejmě čekají věcné ceny," ujišťuje mluvčí.
Tři Trubky stojící ve středních Brdech se staly kulturní památkou v roce 2014. Zámeček vznikl roku 1880, kdy ho pro brdskou honitbu nechali vybudovat Colloredo­ Mannsfeldové. Architekt z Vídně odvedl dobrou práci, stavba byla a je reprezentativní.
V květnu roku 1930 na zámečku přenocoval prezident T. G. Masaryk, o osm let později zde pobýval i jeho nástupce prezident Edvard Beneš. V roce 1942 tam Hitler poslal do domácího vězení polního maršála Waltera von Brauchitsche za to, že utrpěl porážku v bojích o Moskvu. Kromě samotného zámečku se kulturní památkou staly také přilehlé hospodářské objekty a s nimi i vodní elektrárna na Třítrubeckém potoce.

***
Každý návrh musí obsahovat vyplněný registrační formulář, krátkou prezentaci se jménem maskota a jeho popisem včetně materiálu, ze kterého má být maskot vyroben. Je možné zvolit libovolnou techniku výtvarné práce, omezen je pouze formát a počet zaslaných děl od jednoho autora je limitován jedním kusem. Návrhy je možné posílat až do 12:00 dne 31. 5. 2016. Propozice na http://www.vls.cz/novinky/93

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.