Přihlásit

Kukuřice láká i chutná (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecko
Divokým prasatům se velice dobře vegetuje v kukuřičných lánech. Těch podle předsedy jindřichohradecké okresní agrární komory a zároveň předsedy Zemědělského družstva Třebětice na Dačicku Jana Koutného bude do budoucna přibývat.
"Je pravdou, že divočáků i kukuřice je hodně a bude jí ještě víc. Vloni se kvůli suchu neurodila, takže se bude pěstovat na větší ploše, aby se vytvořily zásoby," naznačil letošní vývoj Jan Koutný.
Podotkl, že na Dačicku se vloni podařilo odstřelem stavy divočáků snížit a byly tak nižší než v roce 2014. Na Jindřichohradecku se tento trend zvrátit nepovedlo.
"Otázka škod, které páchá černá zvěř na zemědělských porostech, je vždy na vzájemné domluvě s myslivci. S námi všechna myslivecká sdružení jednají. Tam, kde o divočácích víme, volíme jiný postup při sklizni kukuřice, sečeme ji podle záhonu. Pak, když sekačky pole opustí, myslivci mohou černou zvěř snáze nahánět a její stavy více zredukovat," popisuje Jan Koutný.
Kompenzace škody většinou mívá spíš naturální podobu a zemědělci také mohou využít pojištění.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.