Přihlásit

Pro myslivce: trofeje, zvěřina, lovecké zbraně (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRNO / Na každém kroku na vás vykoukne paroží a jiné trofeje, obdivovat můžete lovecké zbraně a ucítíte i vůni kančí pečínky.
Oblíbenou část tradiční přehlídky Silva Regina tvoří expozice loveckých zbraní a střeliva. K vidění budou kulovnice, brokovnice a malorážky různých typů a značek. Například společnost Walter Trading na svém stánku představí nové modely brokových kozlic Browning, samonabíjecí kulovnice nebo pistole BuckMark. „Bude připravena laserová střelnice, kde si lidé budou moci v realistické simulaci vyzkoušet například střelbu na letící či běžící cíl," uvedla Radka Pastrňáková ze společnosti Veletrhy Brno.
Návštěvníci si prohlédnou i expozice mysliveckých trofejí, loveckých interiérů, dřevěných staveb, uměleckého nábytku a ručně tvořených výrobků z paroží a kůží. „V loveckých interiérech se často využívá masivní dřevěný nábytek. Oblíbené jsou také lustry z paroží," řekla Pastrňáková. Originální kousky s přírodními motivy lze na veletrhu i koupit u uměleckých řemeslníků, převážně jde o výrobky ze skla, keramiky, rytiny, zbraně, nože a šperky.
K myslivosti patří i gastronomie, proto v pavilonu Z zavoní zvěřina. V přízemí lidé najdou mysliveckou restauraci, kde si pochutnají na jelení kýtě na smetaně, pečeném kanci se zelím, srnčích medailoncích, steaku a ragú z daňka nebo řízku z divočáka. Hodovat mohou každý den od 10 do 17 hodin.
Část pavilonu je věnována výstavě „Lobkowiczův dům". „Otevře jej pan Lobkowicz osobně, přiveze to nejlepší ze svého zámku," potvrdila Pastrňáková. Návštěvníci uvidí rodové trofeje, kolekce historických map a uniforem či historické kočáry. Mezi nimi i muzeem zapůjčený kočár Berline.
Doprovodný program veletrhu přinese soutěže trubačů, představení sokolníků a kynologů, zajímavé hosty a hudební vystoupení. Ukázky preparátorského umění připraví na svém stánku Česká preparátorská unie, venkovní plochy obsadí mistři dřevorubci, kteří budou nejen soutěžit, ale také stavět krmelec či vyrábět dřevěné sochy.
Pro laiky myslivostí nepolíbené nachystali pořadatelé několik zajímavých přednášek. Například Václav Chaloupek, autor oblíbeného pořadu Méďové, bude hovořit o natáčení v přírodě, připraveny jsou ukázky vábení jelenů. Semináře se dotknou i moderních technologií, mluvit se bude třeba o využití dronů v lesnictví a myslivosti.
Velký prostor na Silva Regina dostane lesní pedagogika. Lesnické organizace a fakulty ukáží své sbírky hmyzu, kostry a odlitky stop zvěře, letové simulátory nebo dřevěné interaktivní hračky. Nebude chybět ani program pro děti. Vyzkouší si, jak se sází les, dozví se, před čím a jak ho lesníci chrání, nahlédnou do tajů lesnických map a seznámí se s životem lesní zvěře.

***

Pavilon Z výběr z programu Neděle 3. 4. 10.00 Vystoupení trubačů 10.30 Cimbál. muzika – J. Šmukař 11.30 Vystoupení sokolníků 12.00 Ukázka z dokumentu o Josefu Vágnerovi 14.30 Václav Chaloupek - beseda Pondělí 4. 4. 11.00 Křest knihy Malíř zvěře 14.00 Vystoupení sokolníků Úterý 5. 4. 9.30 Velké vystoupení trubačů: LDF MENDELU v Brně, ŠLP Křtiny a SLŠ Hranice 15.00 Dražba dřevěné sochy a vyhlášení vítězů soutěže v hodu oboustrannou sekerou Středa 6. 4. 12.00 Dřevo jako síla – S. Polák 12.30 Aleš Háma + Petr Joo: Jak jsem se stal myslivcem + vábení 13.45 Les jako největší producent léčiv na světě 14.00 Moderní technika ve službách myslivosti Více na www.bvv.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.