Přihlásit

Myslivci hodnotili a vystavovali trofeje (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek (OMS) Benešov ve spolupráci s městskými úřady s rozšířenou působností Benešov, Vlašim a Votice uspořádali chovatelskou přehlídku trofejí.
Chovatelská přehlídka trofejí se uskutečnila třetí březnový víkend v sále u restaurace Jiskra ve Struhařově. Samotné přehlídce trofejí předcházelo hodnocení správnosti lovu. K vidění byly trofeje zvěře ulovené v mysliveckém roce 2015, ve 104 honitbách okresu Benešov.
Cílem uspořádání této akce bylo odborné posouzení stavu mysliveckého hospodaření, místem setkání myslivců z regionu, kteří mohli diskutovat o naplňování záměrů mysliveckého hospodaření, o pozitivních i negativních trendech vývoje populací zvěře, chovatelských cílech a celkové koncepci myslivosti v příslušné oblasti.
K hodnocení bylo předloženo 890 trofejí srnce obecného, 175 trofejí daňka evropského, 18 trofejí muflona, 11 trofejí jelena evropského, 6 lebek lišek obecných, 1 lebka jezevce lesního a jedenáctery zbraně kňoura prasete divokého. Celkem k hodnocení bylo předloženo 1 112 trofejí a z toho na přehlídce bylo vystaveno 954.
Bodové hodnoty pro udělení medaile dosáhlo 23 trofejí daňků. Z toho 7 na bronzovou, 9nastříbrnou a 7nazlatoumedaili, což je o 5 méně než za rok 2014. Bodové hodnoty pro udělení medaile dosáhlo 10 trofejí srnců. Z toho 5 na bronzovou a 5 na stříbrnou medaili.
Bodové hodnoty pro udělení medaile dosáhlo 10 trofejí muflonů. Z toho 2 na bronzovou, 5 na stříbrnou a 3 na zlatou medaili. Také 2 trofeje jelena evropského dosáhly bodové hodnoty pro udělení 1 bronzové a 1 zlaté medaile. Také 5 lebek lišek dosáhlo bodové hodnoty pro udělení 2 bronzových, 2 stříbrných a 1 zlaté medaile.
Celkem bylo 50 trofejí ohodnoceno medailí, což je o 9 medailí více než v roce 2014. Nejsilnější trofej daňka byla obodována na 189,42 bodů CIC (Tatouňovice), srnce na 126,90 bodů CIC (Hulice), muflona na 213,10 bodů CIC (Dalešice), jelena na 228,30 bodů CIC (obora Sellier & Bellot, a.s. Vlašim), lišky na 25,48 bodů CIC (Tatouňovice). Lebka jezevce ani zbraně kňourů nedosáhly bodové hodnoty pro udělení medaile. Návštěvnost celé akce byla po oba dny velmi vysoká, a těší nás, že na ni našli cestu i vzácní hosté. Vážíme si návštěvy místostarostky města Benešov Nataši Brukové, starosty obce Struhařov Libora Matouška, vedoucího OŽP MěÚ Benešov Tomáše Heřmánka, vedoucí OŽP a PP MěÚ Votice Marie Budkové.
Závěrem patří poděkovat OÚ Struhařov za pronájem sálu, všem členům hodnotitelských komisí a členům myslivecké komise OMS Benešov za jejich práci při hodnocení a bodování trofejí, pracovníkům obcí s rozšířenou působností Benešov, Vlašim a Votice za podporu, členům MS Mlýn Struhařov za stavbu panelů a výzdobu, jednateli OMS Benešov za přípravu přehlídky, Benešovským hornám za lovecké fanfáry.
Poděkování patří i jednotlivým mysliveckým spolkům, které zapůjčily trofeje na přehlídku. Poděkování patří i adeptům myslivosti, kteří pomohli při instalaci trofejí.

Zdeněk Kůta, předseda myslivecké komise OMS Benešov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.