Přihlásit

Jeřáb popelavý bude hnízdit u Žehrovky a rybníku Žabakor (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár – Jeřáb popelavý patří mezi kriticky ohrožené druhy ptáků a všichni by tak měli vědět, že je chráněný po celý rok. Největším problémem je přeměna stanovišť, kde byli ptáci zvyklí hnízdit, s čímž souvisí také redukce lokalit, které jsou vhodné právě pro založení hnízda.
A protože je duben, kdy jeřábi začínají na svět přivádět mláďata, starají se o zmenšení rizika při hnízdění také ochranáři.
Členové bukovinské základní organizace proto informují obyvatele Žďáru a okolních osad, tedy Břehů, Doubravy, Příhraz, Skokov a Žehrova, aby od 20. dubna do 30. června nevstupovali do luk a polí v bezprostřední blízkosti zadní části rybníka Žabakor. Vyhnout byste se měli přesně loukám a polím po obou stranách toku Žehrovky pod silnicí a také polím jižně od rákosin. Pokud ale do této lokality už potřebujete jít, pak ochránci přírody všechny žádají, aby lidé omezili vstup na dobu nezbytně nutnou. Toto opatření se týká zejména těch,kteří sem půjdou venčit své psy.
Ti by měli být připnuti na vodítku, aby nemohli nekontrolovaně utéct a nedošlo tak k úhynu mláďat.
Rybník Žabakor byl pravděpodobně založen v 16. století a od té doby byl využíván převážně k chovu ryb. Už více než sto let je ale v hledáčku hlavně ornitologů, kteří pravidelně sledují, jak si zde vede ptactvo při hnízdění.
Dokumenty odborníků hovoří o tom, že se tu může vyskytovat až 183 druhů ptáků a zhruba polovina jich kolem rybníků Žabakor a Oběšenec na úpatí Příhrazských skal může hnízdit.
Před osmnácti lety byla lokalita vyhlášena chráněnou přírodní rezervací, kde by se měly zachovat mokřady i původní flora a fauna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.