Přihlásit

Myslivci se musejí o zvěř starat po celý rok (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žabovřesky – Ochrana zvěře při líhnutí a kladení mláďat čeká v nejbližších týdnech jako největší úkol členy Mysliveckého spolku Jarov. Spolek v katastru vesnic Žabovřesky, Břehov a Dehtáře hospodaří na 1500 hektarech pronajaté honitby. Posledním členem spolku se na výroční březnové schůzi stal František Kubík a mezi nejmladším a nejstarším členem sdružení je rozdíl úctyhodných 50 let. Ten nejstarší je přitom ročník 1937!
Nejvíc starostí, jak už bylo řečeno, budou mít myslivci v následujících týdnech s ochranou mláďat. „V této souvislosti prosíme, aby lidé při svých procházkách v přírodě, zejména při procházkách se psy, měli psy pod kontrolou tak, aby nedocházelo k rušení zvěře," říká předseda spolku Robert Mach. Podobný apel vznáší k veřejnosti v této době i jiní myslivci a ochránci přírody. A nezůstává jen u proseb.
Členové spolku Jarov budou od května do první seče porostu procházet i plochy s travinami a pícninami v honitbě. Podle Roberta Macha je to proto, aby zamezili kladení mláďat v těchto porostech a předešlo se tak jejich usmrcení při sklizni.
Plochy, o které se starají členové spolku, jsou podle Roberta Macha obvyklou honitbou v okolí Českých Budějovic. Jsou to rybníky a dále větší podíl polí a menší podíl lesa. „Z toho vyplývá, že v letních měsících jsou úkrytové možnosti pro zvěř, zejména pro divoká prasata, vynikající," popisuje blíže pronajatých 1500 hektarů Robert Mach a dodává, že s tím souvisí i ztížená možnost odlovu. V zimních měsících se potom vzhledem k malé rozloze lesních porostů například černá zvěř stěhuje do lesních komplexů zejména Blanského lesa.
Na rybníky myslivci vysazují ročně kolem šesti set kachen. „Koncem května je kupujeme a očkujeme," říká hospodář spolku Josef Kačer, rodák z Břehova. Po deseti až čtrnácti dnech se kachny přeočkují a pak putují na rybníky. „Když se to povede, ulovíme jich přes polovinu," naznačuje Josef Kačer, kolik kachen vydrží do podzimních lovů.
V průběhu zimy 2015/2016 uskutečnili členové spolku také několik naháněk na prase divoké a lišky. Výsledkem byly čtyři ulovené kusy černé zvěře a pět střelených lišek.
Pro myslivce jsou ale lovy jen odměnou za celoroční práci. „O zvěř je třeba se starat," zdůrazňuje Josef Kačer s tím, že třeba v zimě má prakticky každý člen spolku přidělené nějaké krmné zařízení, ať už pro spárkatou nebo pro drobnou zvěř.
Myslivci také chodí na brigádu v zemědělském družstvu. „Sbíráme kámen na polích a dostáváme za to obilí pro lesní zvěř," říká Robert Mach. Předseda spolku Jarov připomíná, že na podzim například pro obec myslivci také brigádně pracovali dvakrát na oplocenkách v lesních porostech v lokalitě Vráž, aby ochránili nově vysazené lesní kultury. Materiál na oplocenky poskytl obecní úřad. „Účast na brigádách je hojná," poznamenává k tomu Josef Kačer a dodává, že myslivci se svému koníčku věnují dobrovolně. Takže se není třeba o účast na brigádách bát.
K zajímavostem u spolku Jarov patří to, že zejména pro své členy, kterých je aktuálně evidováno 27, provozuje brokovou střelnici na asfaltové terče nedaleko obce Žabovřesky. Spolek má v Žabovřeskách také svoji klubovnu (objekt bývalé školy), kterou využívají i místní občané z řad nemyslivců zejména u příležitosti oslav životních výročí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.